Přihlásit

Myslivec zastřelil dva psy (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčín
Smrt dvou volně pobíhajících psů, které v katastru děčínské místní části Lesná před dvěma roky zastřelil kulovnicí tehdy třicetiletý myslivec z Prahy, zůstává stále nerozhodnutým sporem. Děčínská soudkyně Hedvika Kolářová odročila hlavní líčení na neurčito.
"Potřebuji, aby k případu vypovídal soudní znalec v oboru ortopedie a traumatologie, který by měl podat odborné vyjádření k některým okolnostem usmrcení obou zvířat. Teď se jednání nemohl zúčastnit kvůli pracovnímu zaneprázdnění," uvedla soudkyně.
Neobvyklý případ děčínský soud projednával už několikrát. Myslivec Josef Němec, který trvale žije v Praze a na Lesné nejen chalupaří, ale má tam i právo lovu v honitbě tamního mysliveckého sdružení, se 6. září 2005 v půl desáté večer vracel ke svému autu zaparkovanému u lesa. Došel k vozidlu a ve stejné chvíli se na něj řítil rotvajler. Z obavy o svůj život myslivec psa zastřelil a zbavil života i běžícího jezevčíka.
Případ se pak dostal k soudu s obžalobou ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci. "Nikdy jsem nepopíral, že jsem psy zastřelil. Měl jsem strach a nebylo možné v danou chvíli bránit se proti útoku jinak," doznával svůj čin obžalovaný Němec.
Postřelený rotvajler mu při napadení stihle ještě roztrhnout kalhoty.
Marie Marková, tedy žena, které zastřelil jezevčíka a která se soudního líčení nezúčastnila, po myslivci požaduje tisíc korun. Šestatřicetiletá majitelka rotvajlera chce vyplatit náhradu způsobené škody ve výši sedm a půl tisíc korun.
"V inkriminovaný večer jsem byla na dovolené mimo domov. Není pravda, že by si náš rotvajler obstarával potravu pobíháním po okolí. O fenku se v tu dobu staral syn," bránila se Jitka Landová výpovědi svědkyně.
Poštovní doručovatelka Jindřiška Křivská totiž u soudu uvedla, že rotvajlera viděla několikrát volně pobíhat podél hřbitova i na dalších místech v Lesné. "Měla jsem z něho strach, ale já se vlastně bojím všech psů," přiznala svědkyně ve své výpovědi. Z důkazů pořízených k případu vyplývá, že rotvajler měl u domu kotec. Když ale zůstal otevřený, mohl se kdykoliv dostat dírou v plotu mimo zahradu a pobíhat po okolí.
V hlavním líčení vypovídal také soudní znalec v oboru myslivecké kynologie a zbraní Petr Hrabák.
Mimo jiné se vyjadřoval k tomu, jestli měl obžalovaný dost času na to, aby se místo střelby před útokem rotvaljlera ochránil tím, že by se uschoval ve svém autě. "Vzhledem k dodržení bezpečnostních předpisů by musel nejprve vyjmout náboje z pušky a teprve pak usednout do auta. Na tyto úkony by podle mých propočtů potřeboval alespoň patnáct vteřin. Tolik času ale neměl," vypovídal soudní znalec.
V případě odsouzení obžalovanému myslivci hrozí až rok vězení. Soud mu také může uložit zákaz činnosti a nebo peněžitý trest.

JOSEF SUK

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.