Přihlásit

Tularémie na Mělnicku? Lidé mohou být klidní, nákaza zatím regionu nehrozí (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Závažná choroba, která je přenosná ze zvěře na člověka, se nedávno objevila ve Středočeském kraji. Mělničtí mohou být zatím klidní, ale zároveň by riziko neměli podceňovat.

Mělnicko
Tularémie. Nemoc, vyskytující se u zajíců, ondater a u dalších hlodavců. Po několika letech se tato choroba objevila ve Středočeském kraji, jmenovitě na Kladensku. Konkrétně zaznamenali veterináři tularémii u uhynulého zajíce. "Uhynulý kus byl podroben testům a výsledek byl pozitivní. Zatím to byl jediný případ zvířete nakaženého tularémií," uvedl ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeněk Císař. Mají se nyní lidé na Mělnicku této nákazy obávat? Nebezpečí hrozí zejména z důvodu migrace zajíců a přenosem nemoci hmyzem sajícím krev. "V současné době Mělnicku výrazné nebezpečí nehrozí, žádné nakažené zvíře nebylo zaznamenáno," řekl Císař. Lidé by však měli být obezřetní právě nyní, v době honů. Člověk může být nakažen například z důvodu poranění o kost při stahování či porcování zajíců. "V případě, že člověk objeví uhynulou zvěř, je nutné nahlásit to místnímu mysliveckému svazu nebo příslušné obci. V každém případě by člověk neměl na tato zvířata sahat holýma rukama, ale používat rukavice," objasnil Zdeněk Císař. Pokud člověk nevědomě získá nakaženého zajíce a tepelně ho upraví při teplotě nad sedmdesát stupňů Celsa po dobu minimálně deseti minut, choroboplodné zárodky se zničí.

Foto - Každý výskyt uhynulého kusu zvěře je nutné nahlásit myslivcům nebo příslušné obci.
Foto - archiv/VLP

ADÉLA ŠŤÁSTKOVÁ
---
Co je to tularémie

Tularémie, zaječí nemoc - infekční onemocnění hlodavců (hlavně zajíců, králíků, křečků a ondater) způsobené bakterií Franciscella tularensis. Je přenosné na jiná zvířata i na člověka nejčastěji přímým kontaktem, vdechnutím infikovaného prachu nebo kousnutím infikovaného hmyzu. U zvířat se klinicky projevuje zduřením všech mízních uzlin a nekrotickými ložisky v játrech, slezině a v plicích. U člověka probíhá tularémie vedle postižení lymfatických uzlin často jako atypická pneumonie. Terapeuticky jsou účinná antibiotika. Prognóza onemocnění při včasném léčení je dobrá.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.