Přihlásit

Velké šelmy se stěhují do Beskyd (TV Nova)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Moderátor
Velké šelmy se stěhují ze Slovenska do Beskyd. Ochránci přírody chtějí v
příštích letech zvířatům vytipovat území pro jejich život. Pro turisty to bude zřejmě znamenat omezení pohybu po okrajových pohořích Karpat na Moravě.

Autor
Ochránci odhadují, že nyní žije v Beskydech minimálně pět medvědů, patnáct rysů a deset vlků. Zvířata se sem přesouvají ze Slovenska, kde jejich počet neustále stoupá. Ochránci chtějí na Moravě udržet hlavně medvědy.

Ludvík Kunc, Český svaz ochránců přírody:
Chtěli bychom, aby pro tato zvířata se našly nějaké oblasti, které by byly větší, než jsou současné pralesní rezervace, což momentálně je asi na vrcholu Smrku.

Autor
Život šelem i práci na výzkumech ztěžují hlavně neukáznění turisté. Ti zvířata úmyslně vyrušují v jejich přirozeném prostředí. V blízkosti chráněných lokalit by neměly být ani sjezdovky, vleky nebo těžební oblasti. Další vážnou hrozbou jsou také pytláci.

Ludvík Kunc, Český svaz ochránců přírody:
Každým rokem padne tady v Beskydech několik rysů, několik vlků, pravděpodobně i medvědů. Oni jsou pytláci aktivní v noci, mají na to terénní vozy, mají na to výbornou výbavu a bohužel všechny ty šelmy nebojí se automobilů.

Autor
Plánovaná rezervace by byla od turistických tras vzdálená asi 500 metrů. V praxi by to znamenalo omezení sběru lesních plodů,  jako jsou borůvky, maliny nebo houby.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.