Přihlásit

Přezkoušeli poslední psy (Domažlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Domažlicko
Poslední letošní kynologické zkoušky se uskutečnily v uplynulých dnech. Nejprve se počátkem listopadu konaly předběžné zkoušky barvářů, po nich přišly na řadu barvářské zkoušky honičů.
Vítězem předběžných zkoušek barvářů se stal Cid od Třípánského kamene, kterého vedla Adéla Procházková z Kolovče, mezi honiči nejlépe uspěl německý křepelák Oli z Čechovky Miroslava Hrušky z Pece.
"Předběžné zkoušky barvářů se konaly v Hradišti a vlastní zkoušky probíhaly v honitbě Sluka Koloveč. Startovní listina čítala šest psů, z této šestice nakonec v těžkém terénu, kde doznívala daňčí říje a často se vyskytuje černá zvěř, obstálo pět psů," popsal přezkušování Petr Kopf z Okresního mysliveckého sdružení Domažlice.
Barváři jsou plemena psů se speciálním zaměřením pro dosled spárkaté zvěře. "Předběžné zkoušky barvářů jsou zkouškami, při kterých se ověřuje schopnost barvářů sledovat postřelenou zvěř. Po absolvování těchto zkoušek získávají psi upotřebitelnost pro dosled jelení, daňčí a mufloní zvěře," vysvětlil Kopf.
Jestliže psi uspějí na předběžných barvářských zkouškách v I. nebo II. ceně, mohou absolvovat nejvyšší typ zkoušek, to jsou individuální zkoušky barvářů. Po jejich absolvování je barvář upotřebitelný pro dosled veškeré spárkaté zvěře.
Druhý den po barvářích proběhla poslední kynologická akce letošního roku na našem okrese, a to barvářské zkoušky honičů. "Tyto zkoušky prověřují psa na dosledu spárkaté zvěře se zvláštním zaměřením na dosled černé zvěře. Na těchto zkouškách se představilo pět jezevčíků a jeden německý křepelák. Právě ten se ukázal jako nejlepší," uzavřel Kopf.

Výsledky:

Předběžné zkoušky barvářů:
1. Cid od Třipánského kamene, plemeno bavorský barvář (BB), vůdce Adéla Procházková z Kolovče
2. Gita od Mumlavy, plemeno bavorský barvář (BB), vůdce Marek Svoboda z Kolovče
3. Besi z Rychlebu, plemeno bavorský barvář (BB), vůdce Karel Blažek ze Semošic  Foto - Poslední kynologické zkoušky se konaly v Hradišti. Samotné přezkoušení proběhlo v honitbě Sluka Koloveč.
Foto - OMS Domažlice

ALENA MAREŠOVÁ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.