Přihlásit

Jedni viděli jaguára. Druzí psa (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hrabišín
Podle jedněch puma nebo jaguár, podle druhých velký pes. V Hrabišíně na Šumpersku řeší problém, jaké zvíře vlastně viděli.
 Zatímco místní lidé zahlédli před týdnem v neděli nedaleko zdejší vlakové zastávky velkou kočkovitou šelmu zbarvenou do černa, odborníci výskyt takového zvířete zpochybňují.
 "Byl jsem se tam s lidmi, kteří zvíře viděli, podívat. Ve stopách se vyznám. Mohu říct, že to nebyl rys. Ty stopy byly mnohem větší, takže zřejmě šlo o velkou kočkovitou šelmu, která utekla nějakému chovateli," je přesvědčený například starosta Hrabišína Ladislav Procházka. Informoval proto okamžitě policisty a myslivce. "Podobný případ byl na Šumpersku nahlášen před dvěma lety. Nebylo ale prokázáno, že se jedná o kočkovitou šelmu. Nezjistilo se ani, o jaký druh zvířete tehdy šlo," sdělil Petr Božovský, který má na šumperské radnici na starosti myslivost.
 Podle něj myslivci zatím žádné kroky nepodnikají. "Nemáme důkaz, že šlo o kočkovitou šelmu. Nebyla ani stržena žádná zvěř, která by napovídala tomu, že se v regionu vyskytuje nebezpečná šelma," řekl Božovský. Uvedl, že mohlo jít i o velkého psa. To potvrzuje i zooložka olomoucké zoo Jitka Vokurková. "Podle stopy není jednoduché určit, o jaké zvíře šlo. Musela by to být velmi kvalitní a jasně čitelná stopa," vysvětlila Vokurková.
 Uvedla, že zvíře není snadné určit ani v případě, kdy strhne v lese zvěř. "Pokud je zvěř rozsápaná, není možné poznat, jestli to udělala kočkovitá šelma, vlk nebo třeba zdivočelý nebo zatoulaný pes," řekla Vokurková. Jestliže šlo o černou kočkovitou šelmu, mohlo jít podle ní o jaguára nebo levharta.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.