Přihlásit

Divočáci se přemnožili a škodí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci mohou střílet přemnožené divočáky i způsoby, které zákon umožňuje jen výjimečně

Střední Morava
Čtyřikrát více divočáků, než je stanovená norma, pobíhá letos po střední Moravě. Přemnožená prasata škodí hlavně zemědělcům. Na Olomoucku a Prostějovsku je proto myslivci budou střílet ve větším množství, a to i způsoby, které zákon umožňuje pouze výjimečně, například v noci s osvětlením. I ministerstvo zemědělství doporučilo tyto výjimky povolovat.
 Nejvíce si na přemnožená prasata stěžují zemědělci. "Říkáme myslivcům, aby jejich stavy snížili. Divočáci nám během roku přerývají pastviny a louky, ožírají kukuřici. A škody ani nevyčíslujeme, protože nám je stejně nikdo nezaplatí, takže to nemá smysl," uvedl jeden ze zábřežských zemědělců.
 Divoká prasata mohou být podle zákona pouze v honitbách větších, než je tisíc hektarů. V menších by být vůbec neměla, i když tomu se nedá zabránit. "Norma pro celý kraj je pět set padesát kusů, evidujeme ale více jak dva tisíce sto prasat," uvedl Miroslav Kvapil z krajského úřadu, který se myslivostí zabývá. Právě tam, kde nejsou na divočáky normy, radí myslivcům některé dříve zakázané způsoby lovu využít.
 Divočákům se poslední době velmi daří. "Prasata v podstatě nemají žádné nepřátele, jsou odolná proti nemocem a minulá mírná zima jim pomohla," vysvětlili Jiří Zbořil, jednatel Okresního mysliveckého svazu v Olomouci.
 Nahrávají jim i samotní zemědělci. "Velké lány zemědělských plodin jsou pro divoká prasata prostřeným stolem a myslivcům neumožnují jejich lov," řekla Dagmar Čížková z odboru životního prostředí olomoucké radnice.
 Například na Prostějovsku, v honitbách, které bezprostředně navazují na vojenský výcvikový prostor, zřejmě myslivci některé nově povolené způsoby lovu využijí. Podobná situace je i na Olomoucku a Šumpersku. "Letos už ulovili myslivci skoro čtyři sta prasat, což je stejně jako za celý loňský rok. Počítám, že ještě tak dvě stovky uloví," uvedl Petr Božovský ze šumperské radnice.
 Povolené výjimky lovu se týkají i jelenů sika, kteří žijí především na Bouzovsku, jelenů evropských, pohybujících se spíše v horských oblastech, a daňků, kteří se vyskytují jen místně.
 V kraji se daří muflonům na Zábřežsku, Olomoucku, Hanušovicku a Jesenicku, jejich chov je ale problematický, jelikož hodně škodí na lesních porostech. Olomoucký magistrát nyní uvažuje, že povolí některé výjimky i na jejich redukci. "V některých honitbách je muflonů více, než je dobré, proto zvažujeme snížit jejich počty," uvedla Čížková.
 Vyrovnaný stav zaznamenala srnčí zvěř. Žalostně málo je ale kamzíků. Zhruba dvě stovky jich žijí v Jeseníkách.

* Stavy zvěře
                         norma    skutečnost
jelen evropský       860       1800
daněk                  600       1100
muflon                 220         800
srnčí                18 000    18 000
jelen sika               40        300
prase divoké         550       2100
zajíc                34 000    24 500
Zdroj - Krajský úřad Olomouc k 31. 3. 2007

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.