Přihlásit

Zatoulaný los z roku 1977 ve Slezském muzeu (Region Opavský a hlučínský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

OPAVA (ans)
Střípky zajímavostí z našich depozitářů. To je název cyklu, do kterého byl zařazen nový exponát. Do Slezského muzea v Opavě se zatoulal los. Preparát bude k vidění do konce měsíce prosince. K vidění bude ve výstavní budově muzea od soboty. Kurátorem výstavy je Martin Gajdošík.

Návštěvníci uvidí dermoplastický preparát losice, která byla usmrcena vlakem v˙Jilešovicích u Opavy v roce 1977. "Autorem preparátu je dlouholetý špičkový preparátor a pracovník Slezského zemského muzea Vilém Borůvka. Intenzivní práce na vzniku preparátu trvaly po dobu téměř tří měsíců a výsledná cena je odhadována na částku vyšší než osmdesát tisíc korun. Do fondu Slezského zemského muzea byl zapsán letos," uvedla Kamila Bindrová, vedoucí oddělení prezentace muzea.
První záznam o migraci losa na území Moravy a Slezska pochází z roku 1960. Byl to mladý samec s nízkým lopatovitým parožím, který byl pozorován v dubnu 1960 v Úsově. O pět let později byla viděna losí samice u Opavy v katastru obce Hlavnice. Další, tentokráte samec, byl zastřelen v roce 1971 v Krásné Loučce u Krnova. Lebka je uložena ve sbírkách muzea. V letech 1973-1976 se pohybovala statná losice v Razové, v Jakartovicích na Opavsku, přešla do Bolatic na Hlučínsku a přes Ostravu Porubu, Staré Město u Frýdku Místku a Velké Karlovice na Slovensko. Losice, kterou nyní veřejnosti představí Slezské zemské muzeum, zahynula na trati vlaku v Jilešovicích u Opavy v roce 1977, o tři roky později byl vlakem usmrcen v Dolní Lutyni mladý samec losa. A v roce 1983  opět vlak zapříčinil smrt mladé losice v Opavě-Palhanci. Její lebka je rovněž uložena ve sbírkách Slezského zemského muzea, bohužel značně poškozená zmíněným úrazem. Tato losice je zaznamenána jako prozatím poslední jedinec prokazatelně se vyskytující na území Moravy a Slezska.
"Podle údajů předsedy okresního mysliveckého spolku Luboše Kořistky se však los vyskytl ve Slezsku od té doby ještě několikrát, například v roce 2005 přímo v Opavě. Pozorování ovšem nejsou spolehlivě doložena. Losa je kupodivu snadné na dálku zaměnit nikoliv s jelenem, ale spíše s domácím dobytkem," doplnila Bindrová.
"Do budoucna se uvažuje o zařazení tohoto dermoplastického preparátu do stálé přírodovědné expozice SZM s menšími, dílčími exponáty lebek losů, paroží," ukončila.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.