Přihlásit

Soud snížil trest myslivci, který si spletl kolegu s divočákem (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zlín
Majiteli kunovické společnosti Slovliker a zároveň myslivci Jánu Panákovi včera snížila zlínská pobočka brněnského krajského soudu trest za ublížení na zdraví. Zrušila tak původní rozsudek Okresního soudu v Uherském Hradišti, který letos v únoru slovenského podnikatele odsoudil k osmnácti měsícům vězení se čtyřletou podmínkou. Podle soudu měl Panák na konci října roku 2005 opilý postřelit šestadvacetiletého nimroda Petra Smetanu z Podolí při honu na divočáky na Uherskohradišťsku. Krajský soud ale včera zpochybnil fakt, že by byl slovenský podnikatel v době střelby pod vlivem alkoholu. Soudkyně Marie Káňová mu tak nakonec snížila trest na jeden rok vězení s dvouletou podmínkou. Celé drama se odehrálo předloni 29. října při honu v bukovině nedaleko Strání pod vrcholem Velké Javořiny. "Při třetí leči jsem střelil divočáka. Požádal jsem Petra Smetanu, aby mi ho pomohl odtáhnout. Uvázali jsme ho za nohy a šli s ním dolů. Najednou se ale ozvaly dvě rány a Smetana se mi skácel k zemi," líčil u soudu běh událostí myslivec Josef Juřenčák. Rány vyšly z Panákovy legálně držené lovecké zbraně. Smetana však utrpěl vážné zranění v oblasti hrudníku. Muž unikl jen o vlásek smrti, ale dodnes má trvalé následky. Nyní je v invalidním důchodu.
Uherskohradišťský soud letos v únoru muži udělil vyšší trest, protože podle něj střílel podnikatel v opilosti. Z těchto důvodů se proto odvolal ke krajskému soudu do Zlína. Ten však včera neprokázal, že by šestapadesátiletý myslivec byl v době střelby pod vlivem alkoholu. Podnikatel prý pil slivovici až ve chvíli, kdy ošetřovali postřeleného kolegu. "Byla to hrozně stresová situace. Dnes s odstupem času vím, že by se spousta věcí dala udělat jinak. Ale v té chvíli jsem si neuvědomoval, co všechno se dělo," prohlásil včera Panák u soudu. Jeho slova potvrdil i Josef Juřenčák. "Byli jsme hrozně v šoku. Navíc foukal silný vítr a byla zima. Měl jsem u sebe pleskačku se slivovicí, kterou jsme všichni tři popíjeli, než dojeli zdravotníci," vypovídal myslivec. Při dechové zkoušce, kterou policisté provedli zhruba za hodinu a půl od události, naměřili Panákovi 0,58 promile. Krevní testy, které by mohly potvrdit nebo vyvrátit tvrzení obou mužů, už ale policisté nenařídili. I z těchto důvodů snížila předsedkyně senátu Marie Káňová Panákovi trest. "Jsou tu vážné pochybnosti o tom, zda alkohol požili před, nebo po střelbě. Dechový přístroj totiž nestanoví množství alkoholu v krvi. Odvolací soud tedy uvěřil tvrzení Josefa Juřenčáka, že alkohol požili v důsledku událostí, které se staly," vysvětlila soudkyně. Mimo podmíněného trestu nesmí Panák rovněž dva roky vykonávat myslivost. Petru Smetanovi musí dále zaplatit bolestné ve výši více než tři čtvrtě milionu. Rovněž musí uhradit i Všeobecné zdravotní pojišťovně necelých osm set tisíc korun za léčebné výlohy. Advokát Panáka byl s výsledkem rozsudku spokojen. "Dovolání už zřejmě podávat nebudeme," sdělil po skončení líčení.

Foto - PŘED ROZSUDKEM. Ján Panák při čekání na verdikt senátu na chodbě krajského soudu.

Foto - Petr Holubář

ŠÁRKA BUTNIKOŠAROVSKÁ

Vyšlo také v: Hranický deník, Kroměřížský deník, Slovácký deník, Zlínský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.