Přihlásit

Plánují rezervace pro šelmy (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Valašské Meziříčí
Rozsáhlé chráněné území, které by patřilo jen rysům, vlkům a medvědům, by v budoucnu mohlo vzniknout v okrajových pohořích Karpat na Moravě. Právě v těchto místech totiž přibývá šelem, které na Moravu přicházejí ze Slovenska. Ochránci přírody chtějí nyní začít s důkladným zmapováním jejich pohybu.
 "Šelmy se do těchto lokalit stěhují ze Slovenska. Ochránci přírody nyní chtějí terén zmapovat a vytipovat vhodná území pro život medvědů, vlků a rysů na Moravě," potvrdil Ludvík Kunc, odborný garant programu Ochrana velkých šelem Českého svazu ochránců přírody.
 Podle odhadů ochránců žije nyní v Beskydech minimálně pět medvědů, kolem patnácti rysů a dvě smečky, tedy asi deset jedinců, vlků. Na Slovensku je to asi osm stovek medvědů, tři stovky rysů a desítky smeček vlků. Vzhledem k tomu, že jejich počet stále stoupá, stěhují se do dalších oblastí.
 Výzkum, jenž by mohl trvat deset až patnáct let, by měl podrobně zmapovat pohyb šelem, jejich potravinářské možnosti i podmínky pro přezimování. V sousedství slovenské hranice ve Vsetínských vrších, Moravskoslezských Beskydech a Javorníkách by pak měly vzniknout nové či rozšířené současné pralesní rezervace. Takové území s rozlohou minimálně dvacet hektarů by mělo být vzdálené asi pět set metrů od vyznačených turistických tras.

Medvědům a rysům možná ustoupí i trasy turistů

"V konečné fázi by to například znamenalo omezení sběru lesních plodů, na místech, která si medvěd zvolí za své denní úkryty a pro zimní 'spánek'. Omezení by se mohla dotknout také návštěvnosti a lovu lesní zvěře," řekl Milan Janík z Karpatské asociace na Slovensku.
 Podle něj bude také důležité zabezpečit majetek chovatelů domácího zvířectva v blízkosti těchto rezervací. Lidé musí mít také zaručenou náhradu škody, která jim vznikne při útoku šelmy.
 "Vzdělávat se musejí i turisté tak, aby úmyslně nevyrušovali zvířata v jejich přirozeném prostředí," upřesnil Kunc.
 Pracovníkům Českého svazu ochránců přírody v mapování terénu každoročně pomáhají takzvané vlčí hlídky Hnutí Duha, které během zimy monitorují pohyb a výskyt šelem a střeží je před pytláky.
 Během loňské zimy se dobrovolníkům podařilo nalézt více než osmdesát stop šelem, nejčastěji rysa ostrovida, celkem třiapadesátkrát.
 Sledovali však i další chráněné živočichy, například tetřeva hlušce nebo jeřába lesního.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.