Přihlásit

Krmení na zimu máme hodně (Českolipský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Děčínsko
Zima je obdobím, které přináší vždy komplikovanější živobytí zvěři ve volné přírodě. Přitom letos první sníh, zejména ve výše položených místech, ukryl trávu a další přirozené zdroje potravy podstatně dříve, než v předchozích letech. Myslivcům v děčínském regionu tak nastaly povinnosti se zavážením zásob ke krmelcům oproti minulým zimám brzy.
"Samozřejmě, že ideální je stav, kdy se zvěř může pást nebo sbírat semena a další lesní plody co nejdéle. Když nastane čas nuceného přikrmování dříve, tak zásoby rychleji ubývají. S tím si ale naše myslivecká sdružení musejí umět poradit a ve své většině tuhle povinnost také zvládají," tvrdí jednatel děčínského okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Čestmír Vondráček.
Dřívější příchod zimy nimrody na Děčínsku tedy nezaskočil. Jejich starost o zvěř mohou ale ztížit pozdější přívaly sněhu. "To je pro nás taková běžná rutinní práce. Naštěstí co se týče třeba sena, tak to stíháme vždy včas dopravit do objemnějších zásobníků, ze kterých ho pak roznášíme k jednotlivým krmelcům," vysvětluje předseda mysliveckého sdružení Skalka v Markvarticích Bohuslav Vitner.
Markvartické myslivce může těšit poměrně bohaté zastoupení zvěře v jejich honitbě. Prohání se tam divočáci, jeleni, mufloni a v poslední době se tam objevují i bažanti. Revír se ale rozkládá v místech, kde převládají louky a pastviny. "Ty stačí spásat početné stádo skotu, takže kvůli naší zvěři děláme i pozdější výsevy obilovin na třech našich políčkách. Bývá to takové vylepšení nabídky krmení," dodává Bohuslav Vitner.
Podobně jako další sdružení i markvartičtí myslivci musí krmivo nakupovat. Třeba letos nakoupili vedle ječmene, žita a pšenice také kukuřici a cukrovku. "Seno si musíme vyprodukovat sami přičiněním jednotlivých členů. Ti se také musejí starat o přidělené krmelce. Naštěstí máme v našem sdružení dost mladých lidí, takže tyhle povinnosti se daří zvládat," připomíná šéf markvartických myslivců.

JOSEF SUK

Foto - Krmení pro zvěř zavážejí myslivci už v těchto dnech.
Foto - Internet

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.