Přihlásit

Myslivci vyháněli ze hřbitova zajíce a králíky (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ostrava
V hřbitovní půdě se dobře noruje králíkům a je jim jedno, že si našli domov pod náhrobkem. Na největším ostravském hřbitově ve Slezské Ostravě se zalíbilo králíku divokému i zajíci polnímu. Hřbitovní správa se s tím nehodlá smířit.
 "Zvířata působí škody, okusují vzácné dřeviny," říká mluvčí obvodu Slezská Ostrava Karel Klíma. Odbor životního prostředí ostravského magistrátu vydal povolení lovu zvěře na nehonebním pozemku - ústředním hřbitově.
Celou neděli byl kvůli tomu hřbitov uzavřený. "Lidi jsme na to upozornili na našich webových stránkách," říká Klíma. Přesto lidé chodí, strážci musí vysvětlovat, že nemohou vstoupit ve vlastním zájmu. Ráno se ze hřbitova ozývá štěkot, občas i výstřel. Striktně nikdo tam nesmí. Myslivci z nejbližšího mysliveckého sdružení Ostrava-Heřmanice, na které se obrátil úřad, z toho úkolu nejsou šťastni. Přesnou dobu honu úzkostlivě tají, aby je nikdo neobtěžoval. "Absolutně nestojí o nějakou publicitu. Vyhlásili informační embargo! Jsou to nemluvové. Navíc je to nesmysl," vysvětluje předseda ostravského okresního mysliveckého sdružení Bedřich Krčmář, který jediný za myslivce mluví. Tvrdí, že jde hlavně o princip. Úkol vyhnat králíky a zajíce ze hřbitova je podle něho nesmyslný z mysliveckého hlediska.
 Krčmář potvrzuje, že se včera na hřbitově skutečně střílelo. Myslivci podle něho ale nestříleli na zajíce ani králíky a rozhodně ne do náhrobků, ale pouze do vzduchu. "Byli tam se psy a snažili se zajíce polekat a vyhnat. Není v jejich zájmu tam střílet," říká. "Správa hřbitova si to vymyslela, aniž by zajistila pořádné oplocení. Vždyť ti králíci budou za tři hodiny zpátky!" říká Krčmář. Rozumnější by podle něho bylo obalit dřeviny pletivem a opravit ploty. "Zvířata jsou součástí přírody. Vystřílet nebo vyhnat je není řešení. Z tak obrovského prostoru to ani není možné," tvrdí. To, že je králíkům a zajícům na hřbitově dobře, má i jiné důvody. "Je tam klid a bezpečí, nevyskytuje se tam jejich přirozený nepřítel, i když kousek od hřbitova nedávno jeden myslivec střelil lišku," říká Krčmář. Králíci se mohou nerušeně rozmnožovat, mají co okusovat. Nesmí tam ani psi, neohrožuje je zemědělská technika. "Dostávají se dírami v plotě, schovávají se pod náhrobními deskami. Zejména králíkům vyhovuje nakypřená půda, ve které se jim dobře hrabou nory."
 Hon na tomto hřbitově nebyl poprvé. "Byl jsem tam na honu před čtyřiceti lety. To jsme zvěř i stříleli. Byli tam zajíci, králíci i bažanti. Měli jsme pěkný úlovek," vzpomíná Krčmář.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - severni Morava a Slezsko

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.