Přihlásit

Hlodavci jsou přemnožení (Tachovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Tachovsko
Kvůli loňské mírné zimě jsou přemnožení hlodavci. S přicházejícím zimním obdobím se myši začínají stahovat do skladů i do kravínů. Výrazně v krajině na Tachovsku přibylo také dravců.
"Mírná zima přála myším, které jsou teď přemnožené a způsobují škody na polích. Větší množství dravých ptáků na Tachovsku je přirozeným jevem přisouzeným zimnímu tahu ptactva. Nejvíce jsou vidět káňata, která se živí právě hlodavci," uvedl myslivec Rudolf Ládr.
Dravci jsou hájení a jejich počty se neeliminují. "Ochránci nebo majitelé pozemků přistavují na pole berle, které umožňují ptákům lepší přehled nad územím," uvedl Ládr.
Myslivcům velké škody draví ptáci nezpůsobují. "Pokud mají nouzi a nemohou na myši, kvůli vysokému sněhu potom nějaké škody napáchají," konstatoval myslivec.
Problémy mají ale zemědělci, hlodavci se začali stahovat do sýpek.
"Dohodli jsme se s deratizační firmou na rozmístění návnad. Na polích problémy nemáme. Naše pozemky jsou převážně podmáčené a jílovité, kde se myši nedrží," uvedl Miroslav Bečvář, ředitel Agročasu Částkov. "Spíš nám dělají starosti hlodavci, kteří se z okolních polí stahují do kravínů a skladů s obilím," řekl Deníku Bečvář.
"Škody budeme počítat až na jaře, odhadem ale můžeme počítat s částkou pohybující se řádově až do jednoho statisíce korun," dodal.

Foto - Na polích jsou vidět v hojném počtu káňata.

Foto - Deník: Archiv

HANA ŠTORKUPOVÁ

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.