Přihlásit

Venčení psů podél řeky Lučiny neprospívá zvěři (Noviny Region Havířovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HAVÍŘOV
Drobné zvěře kolem řeky Lučiny každoročně ubývá. Zvířata jsou vytlačována především lidmi se psy a neobdělávanou půdou.

V sobotu vyrazili havířovští myslivci na třetí plánovaný hon. Doby hojnosti jsou však už zdaleka pryč a zvěř se musela v podstatě těžce hledat. "Před lety právě tato lokalita čítala nejvíce drobné zvěře. Lovilo se kolem 40 bažantích kohoutů. Časem se však stále méně a méně obdělávala zemědělská půda a ve městě přibývá více lidí se psy, které chtějí venčit. To všechno má negativní dopad. Samozřejmě, že nám vůbec nejde o to, aby byl odloven co největší počet zvěře, jde o regulaci. Musí být zachován poměr, jeden kohout na pět slepic, tak aby nebyl například narušen klid slepic, když sedí na vajíčkách. No, a když za celé období honu odlovíme jen 40 kohoutů na místo dřívějších zhruba 150 kusů, je to signál, že se něco děje. Zajíce díky stavu nelovíme takřka vůbec," řekl hospodář sdružení myslivců Jiří Mokrý.
Tím, že každý majitel chce pro svého čtyřnohého přítele jen to nejlepší a psa je třeba vyběhat, dochází i ke smrtelným napadením. "Je to tak. Nejde jen o to, že zvěř už nemá klid a stahuje se jinam, ale zaznamenáváme i napadené a pokousané srny. Zrovna včera jsme jednu mrtvou našli. Minulý rok byl u dvou případů majitel. Dostali každý 2 tisíce korun pokutu," dodal Mokrý.
Zasáhnout může myslivecká stráž, ale její pravomoci jsou příliš malé. Provádí kontrolu, ale v podstatě majiteli volně pobíhajícího psa jen přátelský domluví. "My s tímto problémem nic nezmůžeme. Je to začarovaný kruh. V Havířově je nepoměr psů a pásem, kde by se mohli vyběhat. Proto, když už se člověk rozhodne si štěně pořídit, měl by se především zamyslet nad výběrem plemene. Protože pokud si pořídí velkého nebo loveckého psa, musí počítat s jeho nároky a myslet na to, zda mu může tyto podmínky vytvořit," doplnil hospodář.
Pomoc by také byla, kdyby majitelé neobhospodařených pozemků využili dotací na biopásy a provedla se výsadba pro zvěř.
Myslivci měli naplánované ještě dva hony, ale jeden musí zrušit. "Navrhneme na členské schůzi, aby se hon v Suché nekonal. I tam je málo zvěře a nebylo by vhodné do ní zasahovat. Zakončení sezony bude v Životicích, kde jsme vypouštěli letos mladé bažanty a předpokládáme, že přežijí do jara," doplnil Jiří Mokrý.

BÁRA KELNEROVÁ

Foto - Havířovští myslivci mají za sebou třetí letošní hon.
Foto - BÁRA KELNEROVÁ

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.