Přihlásit

Masový úhyn divočáků je záhadou (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šťáhlavy - Patnáct uhynulých divočáků objevili myslivci ve čtvrtek poblíž zámku Kozel. Pitvy zvířat nepřinesly odpověď na otázku, zda je zabila infekce nebo je někdo otrávil. V pondělí by veterináři mohli mít předběžné výsledky laboratorních vyšetření vzorků z uhynulých divočáků. Každopádně lidé nesmí týden do oblasti, kde mrtvá zvířata ležela.
 První tři mrtvé divočáky našli myslivci ve čtvrtek odpoledne. Okamžitě o nálezu informovali krajskou veterinární správu. "Na pravém břehu Úslavy, asi 150 metrů od plotu zámecké zahrady, našli na rozloze zhruba jednoho hektaru osm uhynulých divočáků. V pátek ráno prozkoumávání oblasti pokračovalo a na dalším zhruba 1,5 hektaru plochy našli ještě šest uhynulých zvířat. Poslední, patnáctý kus, byl asi pět kilometrů daleko, už ve vedlejší honitbě," uvedl ředitel Veterinární správy pro Plzeňský kraj Richard Bílý.

Bylo to v sousední honitbě, říká filmař Chaloupek

V lese mezi Šťáhlavy a Kozlem má hájovnu Václav Chaloupek, autor známých večerníčků s medvědy, vlky, liškou nebo vydrou. "Divočáci uhynuli v sousední honitbě. Já řeším jiný problém. Někdo úmyslně poškodil pletivo a utekli mi ochočené laně," postěžoval si Václav Chaloupek. Mrtví divočáci skončili v kafilérii v Biřkově. Všechna zvířata odborníci pitvali a odebrali vzorky tkání a z trávicího traktu.
 Do oblasti, kde uhynula divoká prasata, lidé nesmí minimálně týden chodit. "Výstražné tabule jsou na přístupových cestách a obyvatelé Šťáhlav o tom byli informováni ještě obecním rozhlasem," uvedla mluvčí plzeňského magistrátu Zdena Kubalová. Zda lidé zákaz respektují, budou kontrolovat policisté. "Za porušení zákazu vstupu hrozí pokuta," sdělila Pavla Soukupová z policejního ředitelství okresu Plzeň-jih.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Plzeňský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.