Přihlásit

Co zabilo 15 kanců? Mor to nebyl (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Štáhlavy
Kdo nebo co způsobilo úmrtí patnácti divočáků, které na konci minulého týdne objevili u zámku Kozel na jižním Plzeňsku zdejší myslivci? Odpověď na tuto otázku zatím marně hledají policisté i veterináři, kteří zkoumají mrtvoly uhynulých zvířat.
 Krajská veterinární správa pro Plzeňský kraj včera oznámila, že příčinou úhynu nebyl obávaný prasečí mor ani Aujeszkyho choroba.
 "Výsledky laboratorních vyšetření vzorků krve a orgánů, které byly odebrány z těl zvířat, tyto zákeřné choroby vyloučily," uvedl Václav Poláček z Krajské veterinární správy. Oddychnout si tak mohou chovatelé drobného zvířectva v okolí. "Hrozilo by, že se nákaza rozšíří do velkochovů," vysvětlil veterinář.
 Uhynulí divočáci byli na konci minulého týdne nalezeni na území 100x40 metrů mezi zámkem Kozel a řekou Úslavou. Do oblasti, kde prasata uhynula, je zakázán vstup. Omezení bude platit nejméně do pátku, kdy by měli veterináři oznámit výsledky dalších rozborů. Případem se zabývají i policisté. "V okolí vykonávají hlídkovou službu," informovala Pavla Soukupová z policejního ředitelství okresu Plzeň-jih.
 Ve Šťáhlavech mají problémy s divokými prasaty již delší dobu. V parku u zámku Kozel byl dokonce povolen jejich mimořádný odstřel.
 "Dostali se nám do parku a ryli uvnitř," uvedl Karel Bobek, kastelán ze zámku Loket. Hospodář zdejšího mysliveckého sdružení Jan Hrad nikdy tak záhadný úhyn zvěře neřešil. "O příčině nechci v tuhle chvíli spekulovat," uvedl Hrad.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Plzeňský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.