Přihlásit

Stádo divočáků zemřelo na otravu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Štáhlavy
Patnáct divočáků, jejichž uhynulá těla našli minulý týden myslivci nedaleko zámku Kozel na Plzeňsku, zemřelo na následky otravy. Tak zní verdikt plzeňského veterinárního ústavu, který zkoumal vzorky mrtvých zvířat.
 "Výsledky bakteriologického rozboru jsou zatím negativní. Vyloučili jsme i možnost, že by zvířata zemřela na nějakou nebezpečnou nákazu," uvedl Václav Poláček z Veterinární správy pro Plzeňský kraj.
 Do oblasti, kde ležela prasata, je od včerejška opět umožněn vstup. Odborníci z krajské veterinární správy teď řeší, o jaký jed se jednalo. "Existuje obrovské množství látek, které se v tomhle případě může použít," vysvětlil Poláček.

Náhoda či úmysl? To se neví Jisté je, že mrtvá prasata byla nalezena na poměrně malém území mezi zámkem Kozel a řekou Úslavou. Otázku jestli prasatům někdo dal jed úmyslně, nebo se k němu dostala sama, vyšetřují policisté. "Konkrétnější výsledky jsme zatím nezjistili," uvedla Pavla Soukupová z policie Plzeň-jih.
 Hospodář honitby Jan Hrad je zděšen. "Nepamatuji, že by se tu něco podobného někdy stalo," uvedl hospodář.
 Nebezpečí možné otravy svých zvířat se obává i Václav Chaloupek, autor známých televizních večerníčků, který má ve vedlejší honitbě hájovnu. "Tohle nedělá normální člověk. Představuje to vlastně velkou hrozbu i pro všechna ostatní zvířata, která by mohla otrávené divočáky ochutnat," myslí si Chaloupek.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Plzeňský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.