Přihlásit

Vánoce vítali trubači tradičně hrou na lesnice (MF Dnes)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kladská - Podmanivými tóny mysliveckých trubek, takzvaných lesnic, přivítali tradičně příchod Vánoc členové souboru Trubači z Kladské. Letos se v loveckém zámečku u jezera, v krásném prostředí Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les sešli se svými blízkými a přáteli lesnických tradic už potřinácté, aby nejen hráli, ale i bilancovali uplynulý rok. A ten byl opravdu úspěšný, před uměním českých trubačů z Chebska se sklonila téměř celá Evropa.

Soubor Lesů České republiky Trubači z Kladské vznikl před 14 lety, aby hrál u mysliveckých obřadů, jakými je například výřad střelené trofejní zvěře nebo pasování. O tradiční hudbu, která v českých krajích v minulosti k myslivosti vždy neodmyslitelně patřila, byl velký zájem. A tak přibývalo koncertů nejen na akcích nějak souvisejících s myslivostí, řekl vedoucí trubačů Miroslav Vaniš. "Koncertujeme na plesech a při společenských akcí.

Na repertoáru máme i církevní hudbu, Hubertskou mši," uvedl Vaniš. Trubači z Kladské se poprvé sešli v osmi lidech před 14 lety. Od té doby zůstali na jednu výjimku ve stejném složení. Původně vytrubovali na borlice, malé nástroje, používané obvykle jen v lese a při výřadech. Při příležitosti desátého výročí vzniku souboru natočili trubači první CD, které se dostalo i do Mexika či Kanady.

"Neznám nic podmanivějšího, než když se nesou hlasy lesnic přes jezero k temnému lesu a přitom svítí měsíc," dodal Vaniš.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.