Přihlásit

Mrtví při lovu? Za to může vyšší moc, říká myslivec (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Letošní bilance myslivců je podobná jako každý jiný rok: asi milion kusů zastřelené zvěře a jeden mrtvý nimrod.

"Jsou to tak dvě tři zranění ročně, přitom na ten počet výstřelů, který při honech vyjde, to zas není až tak hrozná statistika. Stává se to stejně, jako se stává, že někoho srazí auto nebo že někoho omylem zastřelí policie," říká Jaroslav Kostečka z Českomoravské myslivecké jednoty.

Pil, pak omylem vystřelil

Ve středu odpoledne zemřel na Olomoucku myslivec. Zasáhla ho rána, která vyšla ze zbraně jeho kolegy. Policie zatím neví, jak k nehodě došlo.

Jisté naopak je, že myslivec, který střílel, před nehodou pil. "Policisté mu v krvi naměřili 1,42 promile alkoholu," říká mluvčí olomoucké policie. Podobné nehody se opakují prakticky každý rok. Za posledních deset let už takto zahynulo jedenáct lidí.

Podle Kostečky jde ale ve většině případů o nešťastnou náhodu.

"Je to vyšší moc, tomu se prostě neubráníme," říká. Sám však přiznává, že v některých případech je na vině i lidská nedbalost. "Jenže neopatrné jednání je dnes bohužel běžné ve všech odvětvích," dodává Kostečka.

Nebezpečí nehod při honech zvyšuje i fakt, že návštěvníci lesa nemusí o probíhající myslivecké akci vůbec vědět. Může se tak stát, že myslivci místo zvěře postřelí náhodného návštěvníka. Loni v červenci takto zemřel pětapadesátiletý muž. Myslivec si ho spletl s kancem a bez váhání vystřelil.

"Na hony návštěvníky upozorňujeme, často se ale setkáváme s velkou arogancí. Požádáme je například, aby do lesa kvůli honu nechodili, stejně tam ale jdou, protože mají naplánovanou procházku," říká Kostečka. Myslivci by si tak přáli, aby byl v době honu do lesa vstup pro "civilisty" zakázán.

Civilistům vstup zakázán

"V lokalitě, kde by probíhal hon, by byl zákaz vstupu, to by mi přišlo ideální. To ale nepůjde," říká Kostečka. "Musel by se totiž změnit zákon o myslivosti. Už jsme takovou změnu prosazovali, ale bohužel se to nepovedlo, byl k tomu absolutní odpor společnosti," dodává.

Řadu odpůrců má i stávající zákon (nelíbí se například ani ministru zahraničí Karlu Schwarzenbergovi, který je sám lovcem).

Už při schvalování zákona v roce 2003 se zvedla vlna odporu mezi majiteli lesních pozemků.

Pokud totiž nechtějí, aby na jejich území probíhaly hony, musí jej oplotit, jinak myslivcům ve střílení nezabrání.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.