Přihlásit

Chovatelé psů: Výstavy jsou drahé, ale nutné (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Teriéři, špicové, retrívři, pinčové, knírači nebo jezevčíci a chrti. To je jen hrstka z celkem dvě stě padesáti čtyř plemen, která se sešla na 3. ročníku Hanácké národní výstavy psů. Ta se konala o uplynulém víkendu na olomouckém Výstavišti Flora. "Celkem se přihlásilo dva tisíce devět set šedesát čtyři pejsků, což je rekord. Oproti loňskému ročníku je to nárůst o tři sta psů," uvedl Lubomír Široký, předseda Českomoravské kynologické unie a ředitel výstavy psů v Olomouci.
Na výstavu se sjeli chovatelé se svými čtyřnohými miláčky z celé České republiky i ze zahraničí. "Jsou tu zahraniční vystavovatelé z Rakouska, Polska, Ukrajiny a Slovenska," pokračoval Široký.
Štěně Pyrenejského horského psa přijel v sobotu na výstavu předvést i Jaromír Jireček z Dolního Újezdu u Litomyšle. "Zatím je to nadějné osmiměsíční štěně, je první v dorostu. Jsou to psi odchovaní v horách, Pyrenejích, a jsou to příjemní společníci a dobří hlídači domu," uvedl majitel psa, který má s výstavami zatím jen malé zkušenosti.
"Psa jsem měl, ale na výstavy jsem s ním nejezdil. Tohle je moje první zkušenost a teď jsme na druhé výstavě, jak to dlouho vydržíme, to nevím. Je to také otázka peněz. Hlavně cestování je drahé. Náročné je starat se i o psa. Například co se týče stravy, konzultuji to s veterinářem, aby byla v pořádku a vyvážená. Každý den chodíme na procházky a trochu cvičíme," popsal Jireček.
Podle ředitele Širokého jsou podobné výstavy náročné nejen pro majitele, ale i pro samotná zvířata. "Každý pes je obrazem svého pána. To znamená, že cítí nervozitu v pánovi, když se chystá na výstavu. Ví, že se s ním něco děje.
Samotná přeprava, kde je na malém prostoru velký počet pejsků, může na toho psa působit v některém momentu negativně nebo stresově. Ale jsou psi, kteří si na to zvyknou a vůbec jim to nevadí, vyhledávají společnost," vysvětlil ředitel výstavy.
Jarmila Wojnarová z Ostravy má s výstavami a chovem psů letité zkušenosti. Do Olomouce přijela v sobotu předvést své kníračky. "Mám tři pejsky. Dvě bílé kníračky, maminka a dcera. A pak máme ještě černou kníračku," uvedla chovatelka, která svým psům i pravidelně vaří. "Vařím jim hovězí, kuřecí, telecí, skopové. Musí to být ale vyvážené, takže tam musí být rýže, zelenina a ovesné vločky a k tomu podle velikosti pejska maso," řekla Jarmila Wojnarová a psím lakem upravovala srst kníračce Amálce.
Jezdit po výstavách ale není jen drahým koníčkem. Leckdy to je pro majitele nutnost. "Pokud chcete mít kvalitní chov, tak musíte výstavy absolvovat a vybírat si kvalitního a špičkového psa, aby štěňátka byla také kvalitní. Pro chov je důležité, kolik máte za sebou výstav," dodala Wojnarová.

Foto - Na přehlídce byla i rok a půl stará kníračka Amálka.
Foto - Petra Pášová

(paš)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.