Přihlásit

Zvířata trpí hladem (Fajn život)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Už staří indiáni nazývali únor měsíc hladu. I když je zima v tomto měsíci ve své druhé polovině, zvířata ještě nějakou dobu potřebují naši pomoc.

Největšími nepřáteli zvěře však nejsou mráz a sníh, ale lidská bezohlednost. Problémy způsobují především pejskaři, kteří nechávají své čtyřnohé miláčky pobíhat volně po lese. V zimě se zvěř instinktivně pohybuje jen minimálně. Pokud ji pes vyplaší, tak před ním uniká. Slabší nebo často rušené kusy zvěře se pak nedokážou vyrovnat s takovým výdejem energie a následně hynou na celkové vysílení či na záněty dýchacího ústrojí.

 Nenechte je bez pomoci

 V průběhu zimy zvířata ztratila hodně tukových zásob. Pokud se stále drží sněhová pokrývka, nelze je ponechat bez pomoci. Krmelce by měly být plné objemového krmení a na více místech musejí mít k dispozici menší množství jadrného krmiva. To proto, aby nejsilnější jedinec tlupy nezkonzumoval všechno najednou, což by u něj vedlo k závažným zažívacím potížím. V tomto případě se osvědčují krmítka s dávkovačem. Do lesa nenoste pšenici ani ječmen, jelikož nejsou pro zvěř vhodné, nejlepší jsou zrna ovsa obsahující více vlákniny a tuků. Nejlepšími krmivy jsou čerstvá kukuřičná siláž, senáž, kvalitní luční seno a oves. Pokud chcete zvířátka obdarovat nějakým pamlskem, dopřejte jim suché pečivo, ale dejte ho přímo do krmelce. Na mokrém sněhu začne rychle zahnívat a bobtnat, což zvěři škodí. Vhodné oživení krmné dávky jsou také kaštany a žaludy sloužící jako zdroj tříslovin.

 Koho můžeme potkat v únoru

 . Lišky už značně vyhládly a snaží se ulovit nějakého zbloudilého zajíčka.
 . Zajíce donutil hlad přiblížit se až k lidským obydlím, kde okusují kůru mladých stromků a keřů. Nejvíce jim chutná ta z jabloní.
 . Kuna lesní je sice noční zvíře, loví však i přes den, zvláště ptáky. Je schopna za nimi vylézt i vysoko do koruny stromů.
 . Srncům dorůstají nové parůžky. Každý rok na podzim jim tato ozdoba odpadne a začne růst nová. Nyní je možné vidět paroží ještě překryté osrstěným lýčím.
 . Vydry a rysové začínají mít říji. To pak můžeme u potoků a říček vidět zamilované vydří páry nebo v lese slyšet typické vřeštění pářící se samice rysa.

PŘIPRAVILA MARTA PAWLICOVÁ, FOTO PROFIMEDIA.CZ

Foto - Jelen v zimě ztrácí tukové zásoby

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.