Přihlásit

Senátoři proti poslancům: výcvik psů je týráním lišek (Hospodářské noviny)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zákonodárci, mezi nimiž je řada aktivních myslivců, se tak přetahují o podobu výcviku: Když se při něm nyní pustí lovecký pes do nory, do kontaktu s liškou se vůbec nedostane. Obě zvířata totiž odděluje pevná mřížka.

Lišky si musí pomáhat

Tak by to podle senátorů mělo i nadále zůstat. Vládní novelu zákona na ochranu zvířat proti týrání, ve kterém je takové norování povoleno, proto neschválili. A tak poslanci budou muset hlasovat znovu. "Ta změna je pro mě nepřijatelná nejen proto, že my lišky si musíme pomáhat," podotýká místopředseda Senátu Jiří Liška (ODS). Zelený poslanec Ondřej Liška si to při hlasování asi myslel také, protože zákon - stejně jako jeho kolegové - vloni ve sněmovně nepodpořil.

"Pokud povolíme norování, jde to přece proti smyslu ochrany zvířat. A ještě krvežíznivější je třeba lov na živou nástrahu, kterou používají rybáři. Rybička jistě není ráda, když jí pod páteří projíždí trojáček a potom se půl hodiny cuká, než ji sežere dravec," argumentoval při jednání o zákoně Přemysl Rabas (SZ).

K zeleným se přidal jen lidovecký poslanec Pavel Severa.

"Když jsem jezdil jako dítě na tábory, viděl jsem, jak myslivci uměli cvičit psy na lov citlivěji," myslí si.

Naopak pro zákon shodně hlasovali sociální demokraté, komunisté i ODS. Sněmovně ho předkládal ministr zemědělství Petr Gandalovič. Norování bez mřížky se do něj ale dostalo při pozměňovacích návrzích. S tím však Gandalovič nesouhlasil. "Cvičení psa na jiném zvířeti je činnost, která je sice tradiční, ale v současné chvíli je v rozporu s Evropskou dohodou o ochraně zvířat," říká Gandalovič. Nakonec však hlasoval pro schválení.

Je to jako výcvik vojáků

Zastánci v norování "naostro" nevidí žádný problém. Liška podle nich není týraná.

"Pes má mít stejnou výhodu jako šelma. Pokud není připravený už od výcviku na nebezpečí, které ho při lovu čeká, může zemřít. Na konci nory mu jezevec ukousne hlavu," říká Jaroslav Kostečka z České myslivecké jednoty.

Podobný názor má i poslanec Pavel Hrnčíř (ODS). "Je to jako výcvik vojáků na boj. To bychom jinak museli celé norování zakázat."

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.