Přihlásit

Spadli jste z višně, vzkázal starosta ministerstvu (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jenišov
Malá obec Jenišov na Karlovarsku zaměstná nevládní organizaci Svaz měst a obcí i ministerstvo životního prostředí. Jenišovský starosta Ivan Truksa totiž kritizuje připravovanou změnu zákona o ochraně volně žijících živočichů. Za určitých podmínek se o ně musí postarat obec.
 "Domnívám se, že někdo při tvorbě zákona spadl z višně na záda. Tím, že mne lidé zvolili starostou, jsem asi podle ministerstva odborník na psy, kočky, ježky, žáby, vlky, bobry, vydry, lišky, srnce, divoká prasata a další zvířata," napsal rozhořčený starosta Truksa na Svaz měst a obcí.
 Jako člen celostátní komise životního prostředí, která pracuje na předsednictví svazu, dostal Truksa k připomínkování parlamentní návrh zákona. Paragraf 34 c říká, co mají lidé dělat, když najdou živý exemplář živočicha. Pokud není znám jeho vlastník nebo dlouhodobý držitel, nálezce je povinen živočicha odevzdat do 15 dnů obci, na jejímž území k nálezu došlo. Obec pak může se souhlasem ministerstva umístit nalezený exemplář v záchranném centru.
 "Na mrtvici jsem i z dalších věcí v paragrafu. Když mně někdo přinese zraněného ptáka, tak ho musím vzít. A pak musím písemně honit ministerstvo, aby mně písemně potvrdilo, že můžu živočicha předat záchranné stanici," kroutí hlavou starosta. Lidé by podle něj měli nosit živočichy myslivcům, ochráncům přírody či státu.
 Předseda mysliveckého spolku v Karlových Varech Evžen Krejčí si myslí, že myslivci i lesáci mají k třeba nalezené srnčí i vysoké zvěři jiný vztah než starostové. "Pokud povinnost spadne na starosty, tak jim nezávidím. To není o tom jen zvíře položit a jít pryč," podotkl.
Starosta Božího Daru a senátor Jan Horník si dovede představit, že malé obce můžou mít po přijetí zákona problémy. V horských oblastech totiž výletníci často nechávají své psy. "Řeší to pak městská policie. Mnoho vesnic ji ale nemá," upozornil Horník. Při projednávání některých zákonů v Senátu má dojem, že jsou přitažené za vlasy. "Budeme chránit živočichy až neskutečným způsobem. Na druhou stranu se ptám, kde je zajištěná ochrana nemocných dětí a týraných lidí," řekl.
 Připomínka k zákonu se dostala i na ministerstvo životního prostředí. Její mluvčí Jarmila Krebzová označila Truksova slova o spadnutí z višně na záda za poněkud extravagantní. "Panu starostovi určitě odpovíme," slíbila mluvčí.
 Ministerstvo upozornilo že termín pro zasílání případných připomínek k zákonu je do konce ledna.

Foto popis: KAM S NÍ? Najdete-li třeba toulavou kočku, budete ji muset podle chystaného zákona odnést na radnici.
Foto Autor - IL. Foto - MAFA - MARTIN STOLAŘ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Karlovarský kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.