Přihlásit

Stavy zvěře jsou podle norem (Region Bruntálský)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

BRUNTÁLSKO (lok)
Myslivci odmítají tvrzení některých ekologických organizací  a aktivistů o plošném přemnožení vysoké zvěře. Ta má podle nich páchat v  lesních obrovské škody.

"Srnčí a jelení zvěř na Bruntálsku přemnožená není, její počty jsou na hranici normovaných stavů. U jelení zvěře došlo k obrovské redukci počtů už  na začátku devadesátých let, a to hlavně v okolí Karlovic. I u této zvěře jsme na normovaných stavech a nemáme zprávy,  že by docházelo k neúměrným škodám," řekl Jiří Malina z odboru životního prostředí bruntálské radnice.
Povinností uživatelů honiteb je sledovat počty zvěře a udržovat je na normovaných stavech. "Každoročně se objevují výrazné ztráty, zima je sice mírná, ale mnoho srnčí zvěře uhyne pod koly automobilů. Do plánu lovu musíme započítávat nejen kusy odlovené, ale také uhynulé," vysvětlil Jiří Malina.
O určitém zvýšení početních  stavů  lze hovořit jedině u černé zvěře. "Ani tady ale není situace   tak palčivá, jako v jiných oblastech. U nás přece jenom není taková potravní nabídka   zemědělských plodin  jako třeba na Osoblažsku, kde se pěstuje hodně obilovin  a hlavně kukuřice. Přitom ještě v říjnu, to vypadalo, že černé zvěře bude méně než v jiných letech. Pro černou zvěř je ale typické, že hodné migruje a tak prostě přišla," sdělil Jiří Malina.
O stále se zvyšujícím  počtu divokých prasat hovoří čísla o odlovených kusech a celkových úbytcích. V˙mysliveckém roce 2006/07  bylo uloveno  586 kusů. V mysliveckém roce 2007/08, který ještě neskončil,  je v současnosti hlášen odlov 692 kusů divokých prasat.  Do celkového lovu se přitom nezapočítávají jenom odlovené kusy, i když těch je většina, ale také kusy uhynulé.

Foto - Myslivci odmítají názor ekologů, že je jelení zvěř u nás přemnožena. Počty jelení zvěře v okrese odpovídají normám.
Foto - TOMÁŠ KUBELKA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.