Přihlásit

Výcvik psů na živých liškách? Senátoři vrátili poslancům myslivecký zákon (Moje Opava)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivec Jan Jílek: Pes doráží na mřížku a neví, co má dělat

Opava/Zákon, který by při výcviku loveckých psů umožňoval jejich přímý kontakt s liškou vrátili senátoři poslancům zpátky. Rozhodnutí odůvodnili mezinárodními dohodami o ochraně zvířat. Cvičné nory mají proti dřívějším formám výcviku loveckých psů mřížku, která psovi brání v přímém kontaktu s už tak stresovanou liškou. Tato mřížka je však trnem v oku myslivců a ti žádají, aby byla zákonem zase odstraněna.

"Pokud ve cvičné noře nebyla, dostal se pes až k lišce a když se do sebe zakousli, myslivci oba vytáhli a ponořili do vody, takže oba střet přežili. Teď pes doráží jen na mřížku a v podstatě neví, co má dělat. V přírodní noře ho to může stát život. Lišku zpravidla vyžene ven, ale když v ní narazí na jezevce, který ho zahrabe, je zle. Často pak psa z takové nory vykopáváme hodně dlouho a jen doufáme, že ho najdeme živého," říká jednatel okresního mysliveckého spolku v Opavě Jan Jílek.

Výcvik norovacích psů na živých liškách však odmítají nejenom ochránci zvířat, ale větší část veřejnosti i mnozí politici, kteří ho považují za brutální. Místopředseda Senátu, který se shodou okolností jmenuje Jiří Liška a je povoláním veterinář, považuje stávající formu norování za zcela dostačující. Výcvik loveckých psů ve cvičných norách s mřížkou je rovněž v souladu s dohodou Rady Evropy o ochraně zvířat v zájmových chovech a v Česku platí od roku 1999. Výcvik norovacích psů na živých liškách odmítají nejen ochránci zvířat, ale větší část veřejnosti i mnozí politici, kteří ho považují za brutální.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.