Přihlásit

Ve větším množství mohou psům granule v lese uškodit (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřicko
Granule, které v uplynulém víkendu umístili myslivci v celém okrese do krmelců, mohou psům při požití většího množství uškodit. Lisované granule totiž obsahují Cermix, což je očkovací látka proti vnitřním parazitům spárkaté zvěře. "Při větším množství by to psům rozhodně dobře neudělalo. V těchto dnech je tedy velice nutné, aby si návštěvníci lesa své psy dobře hlídali a neumožnili jim, aby granule z krmítka jedli," varuje Adolf Rolínek, jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty Litoměřice. Očkování látka Cermix slouží především proti střečkovitosti, červivosti a dalším parazitům. Kvůli snazšímu přijímání lisují myslivci práškový Cermix do granulí, které umísťují jednotlivá sdružení do krmelců v termínu, který je závazný nejen v okrese, ale v celém kraji. "Během soboty a neděle musí tyto granule myslivci položit. Následuje čtrnáctidenní ochranná lhůta, kdy je zakázán odlov. Nelovíme ani černou zvěř, protože samozřejmě existuje riziko, že by granule snědla také divoká prasata. Zbytky očkovací látky v těle odloveného kusu by pak nepůsobily ani na člověka příliš příznivě," vysvětluje Adolf Rolínek. Na očkování, jehož termín mají myslivci dohodnutý dlouho dopředu, se připravují několik týdnů předem. "Koncem ledna předkládají myslivci medikované krmivo proti vnějším i vnitřním parazitům, a proto musí od začátku ledna navykat srnčí na jadrné krmivo, ve kterém bude léčivo následně podáno," objasňuje Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. Jistotu v tom, zda byla veškerá spárkatá zvěř v revíru oočkována však myslivci nemají. V letošním lednu jim navíc tuto práci znepříjemňuje počasí. "To, že je teplo, není příliš dobře. Zvěř má totiž v přírodě na výběr více potravy. Pro očkování by byla nejvhodnější sněhová pokrývka, která zvěř nutí k návštěvě krmelců," říká Adolf Rolínek. Hlavním parazitem, proti kterému myslivci očkování provádějí, jsou larvy much střečků. Ty zvěři škodí dvěma způsoby, při vdechnutí parazitují v nosohrtanu, kde dorůstají až několika centimetrů a znemožňují zvěři dýchání. V druhém případě mouchy nakladou vajíčka zvěři do srsti, larvy po vylíhnutí proniknou pod kůži, kde narušují podkožní vrstvy. V krajních případech může být napadení těmito larvami pro spárkatou zvěř smrtící. "U nás se ze tří čtvrtin podařilo tohoto parazita vymýtit," dodal Rolínek.

Foto - POZOR NA GRANULE. Očkování látkou Cermix provádějí myslivci na Litoměřicku již několik let. Usilují především o eliminaci onemocnění, která způsobují larvy much střečků. "Střečkovitost se u nás ze tří čtvrtin podařilo vymýtit," říká Adolf Rolínek (na snímku).
Foto - Deník/Karel Pech

MICHAL ZÁVADA

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.