Přihlásit

Soud: "Král pytláků" střílel na lidi (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Josef Konečný má jít na šest let za mříže kvůli střílení do okna, krádeži a ozbrojování. Proti rozsudku se odvolal

Brno
Zdálo se, že je to nekonečný proces. Po sedmnácti hlavních líčeních ale rozhodnutí padlo. Dvaačtyřicetiletého Josefa Konečného z Ořechova u Brna přezdívaného "král pytláků" poslal včera Okresní soud Brno-venkov na šest let do vězení.
 Nikoliv ale kvůli nedovolenému střílení jelenů, srnců, daňků a jiné vysoké, jejichž trofejí u něj doma policisté našli na 1350 kusů. Parožím za téměř deset milionů korun se soud zatím nezabýval. Konečný má pykat za střelbu po lidech. Má na svědomí hned pět trestných činů. Předloni v říjnu opilý střílel malorážkou do oken domu v Ořechově, kde podle jeho falešného podezření byla jeho manželka s milencem.
 "Ten den popíjel v práci od rána alkohol, další si koupil odpoledne. Poté několikrát přijel k domu Jany Seidlové (přítelkyně Konečného ženy - pozn. red.), vulgárně na ni křičel, vyhrožoval, že všechny zabije, a s tím, že kocour už to má za sebou, střílel do oken domu náboje, které byly schopné zabít člověka," popsal v odůvodnění rozsudku předseda senátu Antonín Krátký. Konečný Seidlovou, její dceru a přítele podle soudu netrefil jen díky tomu, že se kryli za zdí.
 Šestiletý trest včera senát Konečnému nevyměřil jen za pokus o ublížení na zdraví. Přidalo se k němu také poškozování cizí věci, krádež, výtržnictví a nedovolené ozbrojování.
Při prohlídce domu, v němž Konečný bydlel, totiž kriminalisté našli desítky zbraní a jejich součástí. Konkrétně brokovnice, malorážky, pušky i jednotlivé díly a náboje.
 "Obžalovaný tvrdil, že mu je dali různí lidé z celé republiky, ani jednoho člověka ale neuměl označit," popisoval soudce. Část zbraní podle něj Konečný navíc nemohl volně koupit. "Získat je mohl pouze tak, že je odcizil ve Zbrojovce Brno, kde v minulosti pracoval jako puškař. Způsobil tím škodu za více než 92 tisíc korun," doplnil Krátký.
 Konečnému hrozilo až osm let vězení, soud ale přihlédl k tomu, že je dosud netrestaný, a odsoudil jej na šest let. Konečný, který se ke střelbě původně přiznal a později tvrdil, že si nic nepamatuje, s tím nesouhlasí. Na místě se odvolal.
 "Necítím se vinen, nebylo prokázáno, že jsem střílel já, ani jsem nic neukradl. Celé je to výmysl policie a určité mafie, kterou zatím nebudu jmenovat. Jen tak to nenechám, půjdu klidně až do Štrasburku," zlobil se. K překročení zákona se přesto přiznal.
 "Jediné, čeho jsem se dopustil, je nedovolené ozbrojování. Omlouvám se za to, ale bohužel je to můj velký koníček. Moje ruce nastřelovaly zbraň i španělskému králi, to nemůže tvrdit nikdo v této republice. Na člověka bych ale nestřílel," odmítá obvinění Konečný.

Konečného advokát chce však jít ještě dál. Kvůli údajným rozporům ve výpovědích několika policistů se chystá kromě odvolání podávat také stížnost a trestní oznámení.
 "Vše je vykonstruované policií, navíc značně amatérským způsobem. Policisté manipulovali s důkazy, aby vše ukazovalo na mého klienta, jejich výpovědi si odporovaly. Budeme na ně podávat trestní oznámení pro křivé svědectví i stížnost na ministerstvo vnitra," plánuje advokát Jan Růžička.

Je to inkvizice, tvrdí příbuzní

 V podobném duchu verdikt komentovali i Konečného rodiče. Nelíbilo se jim hlavně to, že policie zbraň, z níž se střílelo, našla po roce v seníku jen díky udání anonyma.
 "Ta zbraň vůbec nebyla jeho. Připadne mi to jako moderní inkvizice, která beze svědků likviduje lidi. Policie ani justice ničemu nerozumí a neví, co mají dělat," zlobil se včera Josef Konečný starší. Protestoval i proti tomu, že je jeho syn už přes dva roky ve vazbě.
 Spokojen nebyl ani státní zástupce. I on si na místě podal odvolání. Hlavně kvůli tomu, že soud Konečného zprostil viny ohledně střelby v Syrovicích. Tam někdo několik desítek minut po střelbě v Ořechově postřelil dvaadvacetiletého mladíka a prostřelil i okno rodinného domu. Policisté tam našli Konečného auto, chyběli jim ovšem svědci střelby.
 "Veškeré okolnosti naznačují, že by Josef Konečný mohl být osobou, která střílela. Soud ale neměl důkaz, který by jej usvědčil. V pochybnostech jej musel v tomto bodě obžaloby zprostit," vysvětlil soudce Krátký.

"Nebylo prokázáno, že jsem střílel já."
 Josef Konečný

Foto popis: Josef Konečný mladší u brněnského soudu.
Foto Autor - Foto - MAFA

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.