Přihlásit

Kraj povolil odstřel kormoránů (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Povolení ke střelbě na vodní ptáky dostala na Vysočině pětice chovatelů ryb

Vysočina
Na území kraje Vysočina platí aktuálně pět výjimek k odstřelu chráněných kormoránů velkých. Při podzimní a jarní migraci působí podle rybářů velké škody na rybí osádce.
 Za poslední čtyři roky je odborníci vyčíslili na téměř tři miliony korun. "Výjimky krajský úřad povolil Rybářství Telč, dvěma společnostem na Velkomeziříčsku, soukromé majitelce na Moravskobudějovicku a na řece Jihlavě Moravskému rybářskému svazu Brno," řekl vedoucí odboru životního prostředí kraje Jan Joneš.
 Kolik kormoránů myslivci loni odstřelili, úředníci nevědí. "Účelem udělení výjimek není hubení kormoránů, ale jejich plašení střelbou. Po jednom výstřelu se hejno zvedne a nečeká na další výstřel," uvedl Joneš. "Počet nahlášených odstřelených kormoránů je pro úřad jen orientační," dodal.

Krajský úřad: Je to důsledek účinné ochrany ptáků "Nesčítáme mrtvé, ale chráníme živé. Vývoj stavu kormoránů svědčí o tom, že jejich ochrana byla v České republice v posledních asi patnácti letech velmi účinná," míní.
 Velké škody působí kormoráni zejména při podzimní migraci Rybářství Velké Meziříčí na Žďársku. Podle technika společnosti Vlastimila Zapletala zhruba osm let jejich rybníky navštěvují hejna čítající 20 až 300 ptáků. Loni podle výkazů mysliveckých hospodářů bylo odstřeleno do deseti kusů kormoránů. "Vyhledávají rybníky, které jsou pro ně nejpříznivější, nejsou v centru dění, jsou na odlehlých místech, rozlehlé a přehledné, s vhodnou obsádkou ryb," popsal Zapletal.
 Plašení výstřelem je ale podle jeho zkušeností účinné jen dočasně. "Jsou to velice chytří ptáci, po výstřelu se vracejí na místo, poznají ale, když některý z nich lov nepřežije, to na ně platí," vysvětlil. Kormoráni konzumují ryby velké 100 až 500 gramů. Vyhledávají zejména stříbrné, u hladiny se držící marény, ale jsou schopni vystresovat i kapry, kteří potom těžko přezimují. Černý pták velký jako menší husa spořádá za den asi 750 gramů ryb. Kromě marén vyhledává úhoře, candáty i štiky. "Některé ryby poseká zobákem, udělá do nich díry zobákem. To jsou ryby, ze kterých lezou vnitřnosti a ony žijí. Nedají se prodat," konstatoval Zapletal.
 Výjimka k plašení kormoránů má svá pravidla, vztahuje se na období od 1. září do 31. března. Lov je omezen pouze na denní hodiny. Ptáci nesmí být loveni v podvečer a v noci na nocovišti. Škody napáchané chráněnými zvířaty na rybách jsou ale pouze hypotetické, vypočítávají se podle vzorce krmné dávky. Stačí prokázat jejich výskyt u rybníka.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Českomoravská vrchovina

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.