Přihlásit

Muzeum chystá přehlídku zbraní i loveckých trofejí (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zábřeh
Historické zbraně, lovecké trofeje, ale i například souboj vycpaných bažantů si mohou od příštího týdne prohlédnout zájemci v zábřežském muzeu. Výstavu zahájí středeční vernisáž.
 V sálech muzea budou k vidění palné i chladné zbraně z osmnáctého a devatenáctého století.
K těm starším patří například kulovnice s kolečkovým zámkem nebo křesadlová ptáčnice, jejíž hlaveň je dokonce označena jedním ze členů významné puškařské rodiny Cominazzo - Lazarinem.
 Mezi mladšími zbraněmi zájemci uvidí například ty s úderovými zámky, které jsou navíc bohatě zdobené.
 Vedle palných zbraní budou k vidění i tak zvané chladné, například lovecké tesáky ze stejného období.
 Přehlídku zbraní doplňuje výstava preparovaných zvířat z kolekcí šumperského a zábřežského muzea i od soukromého sběratele. "Budeme vystavovat především ohrožené druhy, jako je křepelka polní, tetřev hlušec, bobr evropský, los evropský, drozd velký, bažant královský, mufloni, daňci nebo kamzíci. Z ptáků potom návštěvníci uvidí káně nebo koroptev," upřesnila ředitelka muzea Dagmar Tempírová-Kotrlá.
 Aranžování zvířat si vzala na starosti preparátorka šumperského muzea Hana Soukalová. Vedle tradičního umístění trofejí na stěnách se pokusila i o vytvoření atmosféry lovu. Proto jsou některá z vycpaných zvířat umístěna v prostoru. "Druhy, které patřily dříve k lovné zvěři, se dnes často řadí k ohroženým. Některé jsou dokonce zapsány v Červeném seznamu ohrožených druhů," upozorňují zástupci muzea. Výstava potrvá do 5. dubna.

"Budeme vystavovat především ohrožené druhy, jako je křepelka polní či tetřev hlušec." ředitelka muzea Dagmar Tempírová-Kotrlá

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.