Přihlásit

Poslanci rozhodnou o krutém výcviku psů (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Praha
Spor mezi myslivci a ochránci zvířat se dnes vrací do poslanecké sněmovny.
Znovuzavedení výcviku loveckých psů na živých liškách vetoval před několika dny Senát. Poslanecká sněmovna, která krutý výcvik již jednou schválila, má dnes o zákonu hlasovat znovu. Pokud veto senátorů přehlasuje, bude v Česku legální zacházení se zvířaty, které řada odborníků označuje za týrání.
"Věřím, že tentokrát ve sněmovně neprojde," říká poslanec za stranu zelených a jeden z nejvýraznějších odpůrců kontroverzního zákona Přemysl Rabas.
Ten považuje za chybu, že pro znovuzavedení krutého výcviku na živých zvířatech již jednou zvedla ruku většina poslanců. "Souvisí to s tím, že více poslanců má blíže k myslivosti než k ochraně zvířat,"
říká Rabas. Myslivci však odmítají, že by na zákonu bylo něco špatného. "Tito psi jsou k lovu historicky šlechtěni a cvičeni. Pes bez potřebného výcviku, když přijde do nory nebo narazí na divočáka, přijde o život. Často je doslova utýrán, protože je roztrhán, nebo má ukousnuté čelisti a podobně," říká Jaroslav Kostečka, jednatel Českomoravské myslivecké jednoty.
Podle něj myslivci chtějí obnovit kontakt psů s liškami u výcviku, nikoliv u zkoušek psů. Podle Rabase je však podobně kruté zacházení se zvířaty v zemích západní Evropy nepřípustné, přežívá jen na východě. To potvrzuje i Kostečka. "Prakticky ve všech nových členských státech Evropské unie je tento výcvik běžný. V podstatě celá Evropa tam jezdí psi připravovat," uzavírá.

DALIBOR DOSTÁL
------
Jak výcvik k lovu funguje?
Pes pronásleduje v umělé noře lišku a na konci se do ní zakousne.
Myslivec pak obě zvířata vytáhne ven, psa od lišky oddělí ponořením do vody. Pokud myslivec či jeho kolegové cvičí více psů, liška se vrací do nory a vše se opakuje.

Vyšlo také v: Benešovský deník, Berounský deník, Boleslavský deník, Bruntálský a Krnovský deník, Frýdecko-Místecký a Třinecký deník, Havířovský deník, Karvinský deník, Kladenský deník, Kolínský deník, Kutnohorský deník, Mělnický deník, Moravskoslezský deník, Novojičínský deník, Nymburský deník, Příbramský deník, Rakovnický deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.