Přihlásit

Zajímavé čtení o lesní zvěři (Strakonický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sedlice
Historie sedlické obory sahá až do 18. století. Podrobnosti jejího vzniku a vývoje, se čtenáři mohou dozvědět v knize, která vyšla v Prácheňském nakladatelství v Písku a jmenuje se Obora Sedlice. Napsal ji Miroslav Vejmělek, odborník nad jiné povolaný, dlouholetý revírník sedlické obory žijící nyní jako důchodce v Písku.
Kniha se podrobně zabývá historií. Od svého založení patrně v roce 1735 byla určena k chovu jelení, později černé a daňčí zvěře. Byla proto obehnána kamennou přes dva metry vysokou zdí a svou velikostí 255 hektarů splňovala vhodné podmínky pro tuto činnost. Byla umístěna těsně při tehdy císařské silnici vedoucí od Nové hospody přes Sedlici do Blatné.
V knize se dozvídáme, že ji založili Černínové, pak přešla na Lobkovice, Lichtenštejny a v roce 1948 byla zestátněna. Dnes je v majetku Lesů České republiky. Autor nás dále seznamuje s historií chovu i lovu veškeré lesní zvěře, vysvětluje dlouhou tradici obornictví u nás.
Celou odbornou publikaci rozdělil do čtyř částí. Úvodní kapitola mapuje historii obory včetně vlastnických vztahů lesa od 14. století, druhá se zabývá historií chovu černé zvěře, která zde byla vždy dominantní, třetí se věnuje chovu a lovu daňčí zvěře od roku 1977 do roku 2001. Závěrečná kapitola je věnována rybníkům v oboře i přírodní rezervaci.
S laťkou vysoké odbornosti nás autor seznamuje s veterinární péčí o zvěř, o lov, odchyt a odstřel. Zcela specifické jsou informace v otázkách hodnocení loveckých trofejí, loveckých šperků, dále o výživě, využití krmiv i veterinární péči.
Zcela ojediněle se také dozvídáme o chovu divokých krocanů, což je u nás zajímavost. Byli zde vpuštění v počtu 30 kusů, ale po čase byl chov zrušen jako ztrátový.
Značný rozvoj a rozmach Sedlické obory sledujeme v letech vlastnictví majitele rodu Lobkovitzů, zejména doktora Bedřicha Lobkovice, který dbal na vysokou odbornost jednotlivých chovů. Bylo to v době, kdy byl zdejším odborníkem revírník Hynek Kříž, v letech první světové války až do roku 1925. Byl absolventem písecké lesnické školy a se svou rodinou bydlel v oborní myslivně, která již dnes neexistuje. Byl vyhlášeným a úspěšným chovatelem jelení i černé zvěře i cvičitelem loveckých psů, zejména krátkosrstých ohařů.
Kniha Obora Sedlice je cenná svým obsahem a prezentuje se jako učebnice nabízená čtenářům a hlavně myslivcům, pro které je především určena.
Sám autor Miroslav Vejmělek, který zde působil dlouhá léta jako revírník, je v mysliveckých kruzích uznáván jako významný a úspěšný chovatel zejména černé a daňčí zvěře. Kniha vyšla před Vánocemi a je k dostání v Písku, Strakonicích i Blatné.

Foto - POJĎ SI PRO DOBRŮTKU. Historie chovu černé zvěře, která v sedlické oboře byla vždy dominantní, se věnuje druhá kapitola knihy.

Ilustrační foto Martin Divíšek

Jiří Antonín Švec

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.