Přihlásit

"Ticho, jde lovec!" a kopec měl název (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Po stopách sv. Vojtěcha

Seriál MF DNES - 6. díl

Východně od Příchovic se nachází kopec Ticholovec. Podivný název vznikl díky pověstem o zdejším pobytu sv. Vojtěcha při návratu z Říma do Čech na podzim roku 992. Jádro těchto pověstí je možné přičíst benediktinům z Kladrub, jimž od 13. století Přešticko patřilo a kteří zde pravděpodobně kult sv. Vojtěcha šířili.
 Podle jedné pověsti zde sv. Vojtěch potkal chudou vdovu, která tu právě se svými dvěma dětmi sbírala klestí. Děti ji moc neposlouchaly a spíše dováděly a hlučely. Když žena spatřila světce, lekla se a myslela, že je to myslivec. Okřikla tedy děti: "Ticho, lovec jde!" Vojtěch pak pověděl příhodu svému příbuznému a odtud vznikl název hory. Jiná verze pověsti ještě pokračuje, že světec s dětmi a jejich matkou přátelsky pohovořil a obdaroval je penězi. Potom prý usedl do stínu pod skalku jihozápadně od vrcholku hory. Jak se o ní opřel, zůstal na ní v životní velikosti jeho obtisk. Podle některých verzí utkvěl na skalce jeho stín.
 Z historie víme, že vrcholek byl vždy poutníky hojně navštěvován a od nepaměti tu stojí socha sv. Vojtěcha. Přeskočme ale dějiny tohoto poutního místa až do roku 1864, kdy už socha světce neexistovala a připomínala jej už jen ne moc povedená malba na skále, kde se podle pověsti světec opřel. V roce 1892 se uvádí že malba byla stará přes 200 let a v době nedávné že byla obnovena neumělecky zdejším truhlářem, posléze znovu ještě hůře dvěma mladíky. To těžce nesl kamenický mistr Kočandrle, který jej přece jen slušněji obnovil. Světec v životní velikosti byl vymalován jako biskup s mitrou a berlou. Kameník vysekal i stručnou historii do kamenné desky. V témže roce v neděli 7. srpna se zde konalo velké shromáždění lidu k oslavám 895. výročí smrti sv. Vojtěcha, které vedl přeštický děkan J. Pekárek. Byl vykonán církevní obřad posvěcení obrazu sv. Vojtěcha a posléze celé shromáždění nadšeně zazpívalo Gospodine, pomiluj ny! Od roku 1903 sloužily zdejší skály jako lom na kámen, skalka s vyobrazením světce však zůstala ušetřena, avšak rozrušena dynamitem. Skála byla v roce 1942 vyztužena a zabezpečena V. Vodičkou a dalšími dobrovolníky a v témže roce na skálu namaloval obraz akademický malíř František Eisenreich, který si pro obraz opatřil náčrty dle předloh v církevní klenotnici v Praze.
 Naposledy byl obraz obnoven v roce 1989 panem Valachem z Přeštic.

Foto popis: Skalka v Ticholovci, o níž se dle legendy opřel sv. Vojtěch.
Foto Autor - Foto - L. KRČMÁŘ

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Plzeňský kraj

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.