Přihlásit

Zbraň a alkohol? Nepřipadá v úvahu! (Klatovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plzeň
V dalším díle seriálu z policejního zákulisí představujeme Inspektorát pro zbraně, střelivo, výbušniny a drogy (IZSVaD) Policie ČR Správy Západočeského kraje. S policisty, kteří tu pracují, se můžete v běžném životě setkat nejčastěji při kontrolách zbraní při mysliveckých honech nebo při kontrolách, které provádějí v prodejnách zbraní a střeliva. To je ale jen zlomek jejich práce.
"Sledujeme, jak mají prodejci zbraně uložené. Kontrolujeme, zda důkladně ověřují doklady a způsobilost zákazníků ke koupi té které zbraně, zda vedou správně evidenci. V případě zjištění závad můžeme udělit pokutu," říká vedoucí IZSVaD Karel Květoň.
Myslivci se s policejními kontrolami setkávají pravidelně vždy v listopadu a v prosinci. "Zajímá nás především, zda myslivci před honem či v jeho průběhu nepožívají alkohol, takže provádíme dechové zkoušky. Kontrolujeme jejich zbrojní průkazy a zbraně i průkazy ke zbraním," popsal Květoň.
Připomíná i to, jak lze o zbrojní průkaz přijít. "Můžeme jej odejmout například řidiči, který pod vlivem alkoholu způsobí dopravní nehodu. A nemusí mít ani v době nehody zbraň u sebe. Pochopitelně toto se řeší až po projednání u soudu a po jeho pravomocném rozhodnutí. Právě rozhodnutím o vině je zpochybněna bezúhonnost osoby a policie musí konat. Bezúhonnost a spolehlivost jsou důležité podmínky, které musí držitel zbrojního průkazu splňovat," varuje Květoň s tím, že stejně tak mohou policisté odejmout zbrojní průkaz například člověku, který spáchá výtržnost nebo má zbraň u sebe v době, kdy je pod vlivem alkoholu, léků či jiných návykových látek.
Policisté z IZSVaD se zabývají také případy, kdy dojde ke zranění kvůli tomu, že držitel zbraně nemá například pistoli řádně uloženou. "Všichni majitelé zbrojních průkazů a zbraní by si měli uvědomit, že spolu s oprávněním zbraň užívat jim zákon ukládá také řadu důležitých povinností, jejichž porušení může mít i tragické následky," upozornil Květoň.
IZSVaD Správy západočeského kraje také vyhodnocuje, řídí a kontroluje činnost inspektorátů pro zbraně a střelivo, které působí při okresních a městských ředitelstvích policie v kraji. "Dozorujeme také dodržování zákona o střelných zbraních a střelivu, a to u těch držitelů zbrojních licencí, jejichž činnost přesahuje působnost jednotlivých policejních ředitelsví," vysvětluje Květoň. IZSVaD také dohlíží na nakládání s vojenskými prostředky, které jsou využívány k obranným a bezpečnostním účelům na území České republiky. Projednává i správní delikty, které jsou při kontrolách zbraní a střeliva odhaleny. "Zajišťujeme také administrativní pátrání po zbraních a jejich držitelích. V současné době evidujeme 1500 zbraní, které jsou ztracené nebo ukradené. Také objednáváme a distribuujeme zbrojní průkazy, průkazy zbraní, zbrojní licence, evropské zbrojní pasy či průvodní listy a další doklady," vyjmenovává Květoň.
Kromě této rozsáhlé činnosti provádí IZSVaD také dohled při zkouškách odborné způsobilosti všech žadatelů o zbrojní průkaz.
"Dále tito policisté organizují odborná školení, instruktážní a metodická zaměstnání a od ledna roku 1999 se také zabývají problematikou omamných a psychotropních látek, konkrétně projednáváním přestupků. A to v případech, kdy u sebe lidé přechovávají menší množství drog," doplnila informace mluvčí západočeských policistů Ilona Týmlová.

Foto - Střílet jen bez alkoholu.
Foto - Deník/Vlastimil Leška

PETRA PETŘÍKOVA

Vyšlo také v: Domažlický deník, Chebský deník, Karlovarský deník, Plzeňský deník, Rokycanský deník, Sokolovský deník, Tachovský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.