Přihlásit

V kraji je zaječí nemoc (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Veterináři bojují s tularémií. Nemocí se loni nakazili dva lidé, v celé zemi sto

Pardubice
Obce v Pardubickém kraji podle veterinářů ohrožuje tularémie, nemoc, kterou přenášejí zajíci a je přenosná i na lidi. Loni se nakazily dvě ženy.
 Od devadesátých let, kdy nemoc odborníci monitorují, jsou zde hlášeny desítky ohnisek. Zatím poslední případ zaznamenali v lednu v Dlouhé Třebové na Orlickoústecku.
 Takzvaná zaječí nemoc se u zvířat projevuje ztrátou plachosti, malátností či změnami na genitáliích. V současnosti výskyt nakažených jedinců zasahuje území Pardubicka, Chrudimska, Orlickoústecka a Vysokomýtska. "Je tu hodně zajíců. Nákaza kopíruje lokality, kde jsou nížiny, pěstovalo se zde hodně řepy. Dvě a půl procenta z odlovených kusů zajíců mají podle testů tularémii," uvedl Radek Axman z Krajské veterinární správy v Pardubicích.
 V ochranném pásmu, které veterinární zpráva při takovém výskytu vyhlašuje, se tak ocitly desítky obcí. V této oblasti by si lidé měli dávat pozor, děti by si například neměly hrát ve stohu. Nemoc je totiž přenosná i na jiná zvířata, či dokonce na člověka.
 Za loňský rok hygienici zaznamenali již dva případy nákazy u lidí. "Důchodkyně z Chrudimi, která zpracovávala maso divokého zajíce, se přitom poranila. Druhý případ je z Pardubic. Žena se poranila o použitou jehlu, když vlastnímu psovi píchala inzulín," vysvětlila Inna Valentová z Krajské hygienické stanice v Pardubicích.
Tularémie se u člověka projevuje jako chřipka či angína: horečkou, bolestmi svalů a zvětšenými uzlinami. V České republice se tularémií ročně nakazí kolem stovky lidí.
 Nemoc způsobují bakterie, které na člověka mohou přenést například klíšťata, komáři a mouchy. Nakazit se však může i kontaktem s postiženým zvířetem, například při stahování zajíců, ale také kontaminovanou vodou či prachem ze slámy.
 "Lidé by rozhodně neměli sahat na uhynulé zvíře. Když ho najdou, ať informují místní myslivecké sdružení, které zajistí vyšetření," řekl tiskový mluvčí veterinární správy Josef Duben.
 V rámci České republiky jsou největší problémy s tularémií v Jihomoravském kraji. Kromě Pardubického kraje jsou ohniska vyskytu hlášena také z krajů Jihočeského či Královéhradeckého.

***

* Zaječí nemoc

- Nemoc, která postihuje především zajíce a hlodavce.
- Způsobují ji bakterie, kterými se může nakazit i člověk.
- Onemocnění přenášejí klíšťata, mouchy či komáři.
- Nemoc veterináři monitorují od 90. let, podle odchytu je nemocí postižených 2,5 procenta zvířat.
- U člověka má onemocnění příznaky angíny či chřipky. Léčí se operací uzlin a antibiotiky.
- V ČR se ročně nakazí asi 100 lidí.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - Pardubický kraj

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.