Přihlásit

Pytláci? Jen pět, lidé ale leccos neohlásí (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Kroměřížsko
Pět kusů upytlačené zvěře evidovali v loňském roce policisté na Kroměřížsku. Podle myslivců je hlášený počet sice relativně malý, skutečná čísla jsou však zcela jiná.
Většina lidí totiž nález mrtvého zvířete už ani nehlásí. "Pytláctví ale rozhodně pokračuje, lze to poznat podle stop terénních aut v polích. O žádném čerstvém případu ale zatím informace nemám," sdělil místopředseda Okresního mysliveckého spolku Jindřich Kořínek.
Zatím naposledy totiž policisté trestný čin pytláctví vyšetřovali v říjnu loňského roku.
"Tehdy byl nalezen zastřelený jelen u obce Lísky," vysvětlila kroměřížská policejní mluvčí Květoslava Malenovská. Doplnila, že ve stejném měsíci se policisté zabývali i mrtvou srnkou u Bezměrova. "Tam byl ale případ odložen, protože se nakonec podezření z trestného činu nepotvrdilo," podotkla mluvčí.
Zvěř tehdy totiž nikdo úmyslně neusmrtil, ale srazil ji projíždějící vlak.
"Celkově jsme pak za loňský rok evidovali celkem pět případů, u nichž bylo podezření ze spáchání trestného činu pytláctví," dokreslila policejní mluvčí.
První známý případ pytláctví si pak loni připsalo Myslivecké sdružení Kostelec u Holešova, kde bylo v létě nalezeno ještě teplé tělo daňka.
"Na místě se nacházelo vykostěné torzo, vývrh a kůže, ve které se na pravé straně nacházely otvory po broku," informovala tehdy policejní mluvčí Malenovská.
Na pytláka tehdy ukázaly především nesprávné náboje. "Normální myslivec by to nemohl udělat, protože ví, že se tento druh zvěře střílí náboji kulovými," vysvětlil těsně po události hospodář sdružení Radoslav Pospíšilík.

Foto - TADY ZABÍJEL VLAK, NE ČLOVĚK. Říjnové úmrtí srnky nedaleko Bezměrova neměl nakonec na svědomí pytlák. Zvíře podle vyšetřování srazil vlak, proto byl případ odložen.
Foto - Deník/Veronika Klímová

VERONIKA KLÍMOVÁ

Vyšlo také v: Valašský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.