Přihlásit

Zaseli. O měsíc dříve (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Olomouc
Zemědělci z Hané už začali se setím jarního obilí. Oproti minulým letům vyjeli do polí se secí technikou asi o měsíc dříve. Termín posunuli mimo jiné díky teplému počasí. "Půda je už nyní vhodná k setí také proto, že v průběhu zimy bylo málo sněhu," řekl ředitel olomoucké agrární komory Miloš Porč.
 Do setí se pustila podle něj zemědělská družstva z okolí Litovle a z Dubu nad Moravou. "Tito zemědělci hospodaří na písčité půdě, která dobře vysychá. Letos je ale obecně v půdě málo vláhy, protože sněhová nadílka byla slabá. Sít se již dá například pšenice jarní, jarní ječmen a máky," vyjmenoval Porč. Doplnil, že mírná zima, kdy nebyly vysoké mrazy, svědčila i ozimům.
 Zemědělci ale možná budou muset letos vynaložit více peněz na ochranu obilí. "Kvůli tomu, že moc nemrzlo, hrozí, že se přemnoží škůdci, například hraboši. Pro ozimy by také mohl být problémem nedostatek vláhy. Jinak zima byla pro pěstitele příznivá," řekl ředitel olomoucké agrární komory.
 Zemědělci z Olomouckého kraje loni sklidili podle údajů Českého statistického úřadu 536 286 tun obilovin včetně kukuřice, což bylo o 9,8 procenta více než v roce 2006. Hektarový výnos loni dosáhl 4,77 tuny, předloni činil 4,54 tuny.
 Celková osevní plocha obilovin v regionu v uplynulém roce představovala 112 332 hektarů a byla o 4705 hektarů větší než v roce 2006. Téměř polovinu osevní plochy v kraji zabírala ozimá pšenice. Druhou nejrozšířenější obilovinou v regionu byl ječmen jarní, který rostl téměř na 41 000 hektarech polí.
 Teplá zima ale netěší myslivce. "Letošní zima je špatná pro celou přírodu i pro lesní zvěř. Její zdravotní stav se po takové zimě vždycky zhorší," říká myslivec z Vyškovska Jan Lefký.

Foto popis: JARO V ÚNORU. Do setí jarního obilí se pustilo například družstvo z Dubu nad Moravou.
Foto Autor - Foto - ČTK - VLADISLAV GALGONEK

Regionální mutace Mladá fronta DNES - střední Morava

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.