Přihlásit

Pes, liška a prezident (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Václav Klaus vetoval zákon, který by umožnil mučit zvířata, konkrétně lišky. Aby byl dobře vycvičen čokl, je štván na lišku. Ta má proti němu asi tolik šancí jako já proti ruské mlátičce Valujevovi. A taky se "v kontaktu" se psem cítí stejně.
 Prezident udělal dobře. Kratochvíle pánů myslivců (dam je mezi nimi poskrovnu) je i bez mučení lišek dost krvežíznivá.
 Na druhou stranu je jeho gesto jen nepatrným krůčkem k tomu, aby lidská řezničina páchaná na zvířatech nebyla zvířecí, ale lidská. Liška je zástupný problém. Když Blair zakázal hon na ni v Británii, lordstva kničela, že to stará dobrá Anglie nepřežije. Přežila. Podobně když naši fořti nebudou moci ukájet své nejnižší pudy při pohledu na očividné týrání, nic to nezmění na osudu divokých lišek, zajíců a bažantů, které před sebou za děsného hluku štvou a ubíjejí.
 Divoká zvířata však jsou na tom relativně dobře. Při střeleckých schopnostech našich nimrodů mají docela slušnou šanci na přežití. V ohromných slepičárnách, kravínech a jiných prasárnách trpí tisíce a tisíce nevinných tvorů, kteří nemají nárok ani na stín svého přirozeného života. Žádný prezident na světě jim nepomůže. Ostatně ani Bůh, který zvířata daroval lidem. Zároveň jim zůstavil rébus: Jak se nacpat chutným masem a přitom nikoho nemučit?

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.