Přihlásit

Srny na jaře ohrožují lidé, psi i ozimá řepka (Opavský a hlučínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Opavsko
V lesích bývá zvěř častěji rušena turisty, a proto se častěji uchyluje do otevřených polí, kde má větší klid. Navíc je po zimě vyhládlá a na polích už sluníčko vytahuje ze země ozimou řepku. Tato rostlina se na Opavsku hodně pěstuje a pro srnky, které si na ní pochutnávají, znamená smrtelné nebezpečí. Mladé řepkové listy totiž obsahují snadno zkvasitelné cukry i jedovaté glukosinoláty. Koncem února jsou na pole s řepkou navíc dávána dusíkatá hnojiva a nově přirůstající listy mají vysoký obsah nitrátů. Pastva na šťavnatých řepkových lístcích může srnkám způsobit těžké průjmy, ztrátu plachosti, poruchy nervového systému, oslepnutí a v krajním případě i smrt.
Myslivci by na toto hrozící nebezpečí měli včas reagovat.
"K povinnostem myslivců patří sledování zdravotního stavu srnčí zvěře ve svých honitbách a předávání zjištěných informací mysliveckému hospodáři," upozorňuje mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty Jiří Šilha. V tomto směru jim může pomoci i veřejnost tím, že nezvyklé chování srnek ohlásí. Opatření však už zůstává hlavně na řadových myslivcích.
Spočívá především v doplňování kvalitního čerstvého sena do krmelců, soli do slanisek a umístění minerálních lizů v blízkosti polí s řepkou. Problémy ze spásání ozimé řepky však hrozí pouze srnkám.
"Lovná sezona srnčí zvěře skončila v závěru loňského roku a lidem teď žádné nebezpečí ohrožení z nekvalitní zvěřiny nehrozí," uklidňuje mluvčí Šilha milovníky srnčího masa. Obávat se nemusejí ani zemědělci, protože řepka díky mírnějšímu konci zimy rychle obnovila vegetaci, a škody ze srnčích hodů v porostech budou proto letos podle předpokladu jen velmi nízké.

JITKA HRUŠKOVÁ

Vyšlo také v: Bruntálský a krnovský deník, Frýdecko-Místecký a třinecký deník, Havířovský deník, Karvinský deník, Novojičínský deník

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.