Přihlásit

Neznámý střelec si udělal terče z dopravních značek (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Litoměřice
Dopravní značení u hlavního tahu z Litoměřic na Sebuzín si někdo plete s terči. Silně prostřílené dopravní značky a směrové ukazatele se nacházejí v těsné blízkosti silnice třetí třídy a dráha střel vede směrem, kudy denně projedou stovky vozidel. S největší pravděpodobností jde o kulovnici nebo pistoli. "Nevěřil jsem vlastním očím, když jsem si těch prostřílených značek všiml. Vždyť směrem na Hlinnou jezdím poměrně často, a to i v noci. Nechci ani domyslet, co by se mohlo stát," zlobil se muž, který na prostřílené značky Deník upozornil a který si nepřál zveřejnit své jméno.

Policie událost prověří

"Policie žádné oznámení nepřijala. V současné době tuto událost prověřuje," sdělila litoměřická policejní mluvčí Alena Romová. "Tyto případy jsou opravdu výjimečné. Střelba ve volném terénu s sebou vždy přináší riziko. Pokud neznáme osobu pachatele, nemůžeme určit jeho nebezpečnost. Je zcela jisté, že pachatel použil zbraň v rozporu s danými předpisy," říká policejní mluvčí. Podle ní může jít o přestupek nebo o trestný čin. Pokud by byla škoda vyšší než 5 000 korun, jednalo by se o podezření z trestného činu poškozování cizí věci. Držitelem pistole může být osoba starší 21 let a kulovnici může získat absolvent myslivecké školy starší 18 let. Všichni držitelé zbraní musejí projít zkouškami, které zahrnují odborné testy, manipulaci se zbraní a střelbu. Na základě úspěšného absolvování zkoušky si mohou zažádat o zbrojní průkaz.

Se zbraněmi jen na střelnici

"Je to nebezpečné. Nevěřím, že by to mohli udělat myslivci," je stoprocentně přesvědčen Adolf Rolínek, jednatel okresního spolku Českomoravské myslivecké jednoty v Litoměřicích. "Každý, kdo si chce nastřelit zbraň, musí jít na uznanou střelnici. Jiné místo zákon neumožňuje. Nesmí ji zkoušet ani v honitbě, ani na vlastním pozemku," řekl Adolf Rolínek. "Po úpravě zákona č. 119/2002 Sb. O střelných zbraních a střelivu bylo v roce 2002 při vyhlášení amnestie odevzdáno 71 ilegálních zbraní. V roce 1995 bylo při vyhlášení amnestie odevzdáno 65 ilegálních zbraní," uvedla Alena Romová. "Tím, že je narušena fólie, nemá dopravní značení požadovanou světelnou odraznost," poznamenal včera Josef Landa, silniční technik odboru dopravy. "Všechny poškozené značky se musejí vyměnit. Upozorníme na to Správu a údržbu silnic. Místo toho, aby peníze využila na výspravy vozovek, bude je muset vydat na nová značení," dodal.

Foto - NEPOCHOPITELNÉ. Silniční technik litoměřického odboru dopravy Josef Landa ukazuje díry ve směrových ukazatelích, způsobené střelbou ze zbraně. Porušením fólie se snížila reflexivnost značky. Škoda, která zde vznikla, se pohybuje v řádech tisíců korun.
Foto Deník/Karel Pech

JANA MICHÁLKOVÁ

[V L T A V A+P N P R E S S+L A B E]

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.