Přihlásit

Srnci i daňci jsou výstavní, jeleni většinou nestačí zestárnout (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hodonín
Plné parohů bylo během víkendu sídlo okresního mysliveckého spolku. Odborná komise hodnotila kvalitu téměř tisícovky srnčích trofejí, sto padesáti daňků, šestatřiceti jelenů, šestnácti muflonů, několika prasat, jezevců a lišek.
"Hodnocení má pro nás význam hlavně v tom, že si řekneme, zda daný kus měl být odstřelen, kde jsme udělali chyby, co se nám povedlo, jak se vede zvěři a jestli se nám její stav daří zlepšovat," vysvětlil předseda okresního mysliveckého spolku Radovan Mančík. V dnešní době se podle něho i u zvěře razí heslo, že důležitější než množství je její kvalita.
"Každý les má ovšem normované stavy, které pochopitelně musíme dodržet," dodal Mančík.
Z výsledků hodnocení vyplynulo, že z ulovené zvěře neměli myslivci odstřelit asi deset procent srnců.
"Třeba proto, že to byl srnec, který dosáhl teprve čtyř let, což je ještě chovný kus. Lépe by bylo odlovit ho o rok později," vysvětlil Mančík, podle něhož je devadesátiprocentní úspěšnost velmi dobrá.
Poslední dvě mírné zimy svědčí zvěři. Vidět je to i na trofejích.
"Máme tady srnčí parohy, které dostaly sto padesát tři bodů, a to je celorepubliková špička," ocenil Mančík kvalitu zvěře v lesích.
Na zlatou medaili dosáhli ještě čtyři mufloni, sedm daňků, jeden jezevec a šest lišek. Komise hodnotila váhu, objem, rozměry a vzhled každé trofeje.
"V srnčí zvěři je hodonínský okres jedním z nejlepších v republice. Narůstá kvalita daňků. Škoda, že jeleni nestačí zestárnout do dvanácti let, kdy mají nejsilnější trofeje. To ale není jen otázka Hodonína, nýbrž celé republiky," uvedl člen národní hodnotitelské komise Josef Hromas, který se hodnocení v Hodoníně účastnil.
Vysvětlil také, že odhadnout, kdy zvíře zastřelit, je velmi složité, zvláště při samotném lovu.
"Jestliže je trofej menší, než má být, tak může být odlovena, protože všechno slabé patří pryč. Pokud je relativně velká, pak by srnec nebo jelen mohl mít za rok ještě lepší parametry. Záleží ale na jeho věku," dodal Hromas.
Veřejnost může úspěšnost chovu a lovu lesní zvěře v našem okrese posoudit jedenáctého a dvanáctého dubna na okresní chovatelské přehlídce, která se koná v domě kultury v Hodoníně.
První den věnují myslivci výstavu školní mládeži, která bude mít vstup zdarma. Vystaveny budou všechny trofeje.

MIROSLAV PECHURA

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.