Přihlásit

Naučná stezka v oboře Hvězda (Listy hlavního města Prahy)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

PRAŽSKÉ NAUČNÉ STEZKY
Pokud se v Praze řekne slovo hvězda, znamená to více než jen objekty na nebi. Hvězda s velkým prvním písmenem je i jméno oblíbeného lesoparku se skutečnou Hvězdou, letohrádkem, uprostřed. Celá tato oblast představuje pro obyvatele Prahy jednu z nejdůležitějších přírodních rekreačních oblastí a pro celou republiku pak významný symbol v našich dějinách.

V roce 2007 byla za finanční podpory Magistrátu hl. m. Prahy v oboře Hvězda otevřena naučná stezka (NS), věnující se všem zajímavostem, které na vás v tomto lesním areálu čekají. Na přibližně čtyřech kilometrech je připraveno celkem čtrnáct zastávek s informačními tabulemi. Trasa NS není v terénu speciálně vyznačena, ale na každé tabuli je plánek s vyznačením jednotlivých zastávek. Svoji naučnou procházku tak můžete začít kdekoli. Oficiální začátek NS je u Libocké brány, nedaleko domku, který byl dříve určen místnímu oborníkovi. Další zastávky naleznete u cest především po obvodu obory. Stezka vás tak zavede i do míst, kam obvykle návštěvníci Hvězdy nezamíří, ti se obvykle soustředí na středovou promenádní cestu a okolí letohrádku. Pokud se týká náplně jednotlivých informačních tabulí, lze ji rozdělit na dvě části, přírodovědnou a historickou. Přírodovědné tabule popisují místní flóru i faunu, ale také zdejší geologii, mokřady a myslivost. Druhá skupina informačních tabulí je věnována samozřejmě zdejšímu letohrádku a památné bitvě na nedaleké Bílé hoře, ale také například osobnostem spojeným s oborou. Dostat se ke Hvězdě: je snadné, stačí dojet tramvají l. č. 15, 22 nebo 25 do stanice Vypich.

Jiří Juřík

Fotografie: INFORMAČNÍ TABULE na naučné stezce ve Hvězdě.
Foto - JIŘÍ JUŘÍK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.