Přihlásit

Veterináři varují: Ptačí chřipka se může vrátit (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

České Budějovice
Čeká nás nový poplach kolem ptačí chřipky? Myslivci a veterináři varují, že s jarním příletem tažných ptáků se tato infekce může znovu objevit hlavně na jihu Čech. Právě zde, u Hluboké nad Vltavou, vylovili hasiči před dvěma lety první nakaženou labuť v Česku.
 "Jižní Čechy jsou typické množstvím rybníků a samozřejmě i vodním ptactvem. Je zřejmé, že virus tohoto onemocnění se stále vyskytuje na celém území Evropy," uvedl mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben.
 Podle ředitele jihočeské krajské veterinární správy Františka Kouby trvá opatření, podle něhož musí například chovatelé drůbeže hlásit podezřelá úmrtí nebo chování těchto zvířat. "Také testujeme vzorky v chovu, letos jsme ale zatím žádný pozitivní případ neobjevili," řekl Kouba. První ochranné pásmo s vybíjením chovů drůbeže přitom ohraničili veterináři kolem Hluboké. Zde zjistily 26. března 2006 laboratoře nakaženou labuť.

Deset případů na Budějovicku, další pak pokračovaly v rychlém sledu. V Českých Budějovicích i v Týně nad Vltavou, na Orlíku a postupně i na jižní Moravě. Do poloviny dubna zjistily testy jen na Českobudějovicku deset případů uhynutých labutí nakažených virem. Zatím poslední ochranné opatření, které se týká desetikilometrového pásma kolem místa nálezu, zrušili veterináři loni v srpnu na Pardubicku.
 Podle Dubna by měli lidé veterinářům hlásit také podezřelé nálezy volně žijících ptáků. "Neznamená to ale každého nalezeného vrabce nebo holuba," upozornil Duben.
Nejčastěji přenášejí ptačí chřipku právě labutě, které se s oblibou přiživují u hospodářské drůbeže.
 Uhynulé ptáky pečlivě sledují také myslivci.
 "Nejvíce riziková jsou z pohledu zavlečení viru ptačí chřipky tahová shromaždiště vodních ptáků především v rybničnatých oblastech jižních Čech a jižní Moravy," poznamenal Jiří Šilha, mluvčí Českomoravské myslivecké jednoty.

Regionální mutace Mladá fronta DNES - jižní Čechy

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.