Přihlásit

Myslivecký rok končí: přijel i Palas (Noviny Region Havířovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

HAVÍŘOV - Jako poměrně úspěšnou sezonu hodnotí havířovští nimrodi právě končící myslivecký rok.

Myslivecký rok končí poslední březnový den. Členové havířovského mysliveckého sdružení však bilancovali o několik dnů dříve, když se v sobotu odpoledne sešli na své výroční schůzi.  Hostem schůze byl předseda Českomoravské myslivecké jednoty a bývalý ministr zemědělství Jaroslav Palas.
Předseda sdružení Václav Přeček shrnul všechny aktivity myslivců po celé období. "Naše sdružení má 37 členů. Při odchovu bažantů, výsadbě stromků, přípravě krmiva, údržbě myslivecké chaty, střelnice nebo pozorovatelen bylo odpracováno více než šest tisíc dobrovolných hodin," řekl.
Havířovští myslivci se potýkají s úbytkem zvěře v jejich honitbě, což souvisí s tím, že je v lokalitě s hustým osídlením a dopravou.
Několik let se snaží odchovávat bažanty uměle s pomocí krůt. Loňský odchov však nebyl tak úspěšný, jak by si představovali. "Jednu vynikající chovnou krůtu nám v Životicích ukradli. Druhou se nám nepodařilo přesvědčit k plnění mateřských povinností," dodal předseda Přeček.
Velmi úspěšní jsou ovšem havířovští myslivci v likvidaci škodné. Nejlepším lovcem lišek byl vyhlášen Richard Mikula. "V dějinách našeho sdružení nepamatuji, že by byl někdo tak úspěšný jako on. Na svém kontě má neuvěřitelných 13 lišek," doplnil bilancování hospodář sdružení Jiří Mokrý.
Havířovští myslivci jsou výborní střelci, byť to výsledky posledních honů příliš nepotvrzují. Pravidelně však pořádají soutěž ve střelbě na asfaltové holuby, provádějí střelecký výcvik a ve dvou soutěžích ve sportovní střelbě jasně zvítězili.

LIBOR BĚČÁK

Foto - Primátor Havířova František Chobot přihlíží debatě nejvyššího českého myslivce Jaroslava Palase a předsedy havířovského mysliveckého sdružení Václava Přečka.
Foto - LIBOR BĚČÁK

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.