Přihlásit

Šumavští srnci tloustnou, protože je honí rysi (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Materiál ukazuje, že tím, jak rysi loví nemocné a slabší kusy, se průměrná váha ostatních zvyšuje. Rozmnožují se a mají potomstvo totiž jen silní jedinci. Ostatní zvířata nepřežijí.
"Šumavští srnci viditelně přibírají na váze od doby, kdy se na Šumavu vrátili rysi. Zatímco například průměrná hmotnost zvěře v Jihomoravském kraji, kde byly šelmy dávno vyhubeny, soustavně klesá," srovnává David Mech, přední odborník na velké šelmy, který působí na univerzitě v americké Minesotě. On a jeho kolegové z pracovní skupiny odborníků z mise IUCN, která zkoumá šumavskou přírodu, spočítali, že lovící rysi zaviní jedno úmrtí srnců z deseti.

Spořádá až čtyři kila masa
"Šelmy jako rysi do horských lesů jednoznačně patří, protože tu hrají velmi důležitou roli. Loví nemocné nebo slabé kusy," vysvětluje ekologický aktivista z Hnutí DUHA Miroslav Kutal.
Rys za noc sežere jeden a půl až tři kilogramy masa. Pokud je vyhladovělý, tak výjimečně i čtyři. Ulovenou srnu či srnce tak spořádá zhruba za pět dnů.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.