Přihlásit

Národní výstavy se o víkendu zúčastní rekordní počet psů (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvířata typu "pouliční směska" v pavilonu A ale nepotkáte. V režii Českomoravské kynologické unie, Kynologické jednoty ČR a Kynologické organizace 1 - Ostrava se zde koná Národní výstava psů všech plemen, jejímiž účastníky jsou výhradně zvířata s jasným původem. Letos se jich na výstavišti sejde rekordní počet - tři tisíce. Se svými majiteli přijedou z pěti států. "Největší zastoupení, zhruba osmdesátiprocentní, mají vždy domácí účastníci," podotýká ředitel výstavy Jan Coufal a upřesňuje i počet rozhodčích, kteří budou psí krasavce hodnotit - z Česka, Polska a Slovenska jich přijede padesát. Každý z nich bude na základě vlastní aprobace posuzovat několik desítek zvířat.
"Výstava je založena na podrobně propracovaném systému," podotýká Jan Coufal a upřesňuje, která plemena budou v jednotlivých dnech posuzována - v sobotu porotci zhodnotí krásu ovčáckých psů, loveckých plemen a chrtů, v neděli pak pasteveckých psů, molosů, špiců, psů primitivních plemen a psů společenských. "Kritéria pro posuzování vycházejí z plemenného standardu," říká Coufal a nastiňuje, co všechno se hodnotí: od povahy psa až po kvalitu srsti či zubů.
Hlavním důvodem účasti na výstavě je pro většinu majitelů možnost zvýšit prestiž a hodnotu psa ziskem vyššího titulu. Kromě toho však může zvíře zabodovat i v některé ze soutěží: o nejkrásnější pár, chovatelskou skupinu či se stát absolutním vítězem - nejkrásnějším psem výstavy. Pokochat se psí krásou mohou lidé v sobotu i neděli od 7 do 17 hodin, přičemž hlavní část, posuzování zvířat, bude probíhat vždy od 9.30 do 14.30 hodin.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.