Přihlásit

Liška od Spáleného mlýna zmizela neznámo kam, a není jisté, zda nemá vzteklinu (Znojemsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Podle mých informací je liška již pět let držena v kleci u Spáleného mlýna. Žije jen z toho, co jí kdo hodí a pije pouze vodu z kaluže. Pozemek je majetkem města Znojma, které o celé situaci zřejmě ví, a celé ty roky ji neřeší," psal ochránce zvířat zároveň s žádostí o pomoc zvířeti. Zda byla liška v kotci zavřená skutečně pět let, se zřejmě už nikdo nedozví. Jakmile se o její osud začala zajímat média a úřady, zmizela z kotce za velmi podivných okolností během pouhých čtyřiadvaceti hodin. Faktem je, že byla součástí dnes již neexistujícího zookoutku, který u Spáleného mlýna založil na konci devadesátých let jeho bývalý nájemce Pavel Kopečný. Pozemek je města, ale zvířata městu nikdy nepatřila. Jejich majitelem byl právě Kopečný. Podle jeho slov byla po rozpuštění zookoutku všechna zvířata vypuštěna do volné přírody, ale liška se několikrát na místo vrátila. Ještě před pár dny byla v kotci viděna. Týrání lišky však Kopečný popřel, stejně jako to, že mu patří.
"Chodím ji krmit granulemi, ale majitel nejsem," nepřesvědčivě tvrdil Pavel Kopečný. Prý se ji snaží už delší dobu umístit jinam, ale je to těžké. Pomoc Kopečnému v podobě umístění lišky do ZOO v Jihlavě nabídl ředitel městských lesů František Vrba. Existencí šelmy v lokalitě častých procházek rodin s dětmi příliš nadšený nebyl.
"S týráním zvířat samozřejmě nesouhlasím, ale musíme si uvědomit, že zákon o myslivosti hledí na lišku jako na škodnou. Je hlavním přenašečem vztekliny a prašiviny, nechci domyslet, co by se stalo, kdyby byla nakažená a přišla do styku s dětmi. Budu rád, až tady nebude," uvedl ředitel, který se ještě týž den jel ke Spálenému mlýnu podívat. Jenže lišku tam už nenašel. Pavel Kopečný ji až neuvěřitelně rychle odklidil a místo jejího nového pobytu tají. "Dal jsem ji kamarádovi, který nechce být jmenován," mlží Kopečný. Horlivý ochránce zvířat Filip Vávra mezitím šíří po internetu spekulativní zprávy, že lišku nechalo zastřelit město. Odvolává se na údajný anonymní (jak jinak?) zdroj ze znojemské radnice. Mluvčí města likvidaci zvířete rezolutně odmítla. Co se skutečně s liškou stalo, tedy ví jen její majitel. Líbivou variantu, že byla vypuštěna do okolní přírody, raději zavrhněme. Pavel Kopečný totiž přiznal, že liška proti vzteklině očkovaná nebyla.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.