Přihlásit

Počet ozbrojenců mezi lidmi pomalu stoupá (Benešovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Benešovsko
Držitelů zbrojních průkazů a majitelů zbraní pro osobní ochranu, loveckých pušek či znehodnocených zbraní s omezenou výstřelovou energií mezi občany pomalu, ale jistě přibývá. V roce 2004 evidoval benešovský Inspektorát zbraní, střeliva, výbušnin a drog 3900 osob s platným zbrojním průkazem, které měly doma 9000 kusů střelných zbraní. Vloni jich, přestože Sedlecko-Prčicko se zhruba 120 ozbrojenými občany připadlo pod správu příbramského inspektorátu, byly už 4 tisíce se zhruba 9500 kusy zbraní.
"Nárůst není nijak dramatický. Největší zájem o získání zbrojního průkazu byl začátkem 90. let," připomněla benešovská policejní mluvčí Zuzana Stránská.
Takzvaná amnestie pro držitele nelegálních zbraní byly vyhlášené začátkem 90. let a na začátku nového tisíciletí. Další, zhruba půlroční, se připravuje v souvislosti s novelizací zákona o zbraních, který od příštího roku podstatně zpřísní sankce za jeho porušování. Pokuty za nedostatky při držení, zacházení, bezpečného uložení nebo chybné dokumentaci dosáhnou až 50 tisíc korun.
"Měl jsem doma kulovnici a dvě brokovnice. Zapomněl jsem na prodloužení zbrojáku a najednou u nás byli doma policajti v černých kombinézách. Zbraně mi zabavili, zaplatil jsem mastnou pokutu a musel jsem zkoušky dělat znovu," podotkl ke svému nedávnému průšvihu myslivec ze Sedlčanska. "Držitel zbrojního průkazu je povinen požádat příslušný inspektorát dva měsíce před skončením jeho platnosti," upozornila Zuzana Stránská. V uvedené lhůtě policisté prověří, zda neměl ozbrojenec v poslední době nějaké konflikty se zákonem a neztratil způsobilost k manipulaci se zbraněmi. Třeba kvůli závislosti na alkoholu nebo jiných omamných látkách.
Pokud občan zapomene o prodloužení včas požádat a platnost průkazu vyprší, musí zbraně včetně veškerého drženého střeliva do 10 dnů odevzdat policii do depozitu. "Dodatečné prodloužení není možné. Držitel musí absolvovat celou proceduru včetně komisionálních zkoušek znovu. To vše samozřejmě za zvýšené poplatky," dodala benešovská policejní mluvčí. Pokud hříšník do deseti dnů od skončení platnosti zbrojního průkazu inspektorát nekontaktuje, přijde mu domů obsílka. Pokud ani na ní nereaguje, může očekávat policejní návštěvu a sankce, jak je popsal myslivec ze Sedlčanska.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.