Přihlásit

Lov zuřivého jezevce dal strážníkům zabrat (Bruntálský a krnovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Krnov
Krnovský občan se řádně vyděsil, když si na vlastním dvoře chtěl zakouřit pod oplocenou pergolu s garážovým stáním. Nejdřív uslyšel šramot. Když se rozhlédl, s úlekem zjistil, že má na zahradě nevítaného hosta. Z kouta na něj koukal jezevec, který na svých toulkách jarní přírodou zabloudil až do města.
Jezevec pod pergolou nevypadal přátelsky. Toto zvíře má mezi myslivci pověst nevrlého bručouna, který se snadno naštve a pak si troufne i na silného soupeře. Nešťastnému majiteli zahrady přijeli na pomoc krnovští strážníci Tomáš Dvořák a Jiří Jatzek, kteří mají zkušenosti hlavně s odchytem toulavých psů. "Jednou nebo dvakrát jsme už v Krnově měli případ zbloudilého jezevce. Na to, jak je jezevec malý, dokáže vyvinout obrovskou sílu i rychlost, a když se rozzuří, je opravdu nebezpečný. Co dokáže agresivní jezevec svými drápy, jsme se přesvědčili na vlastní oči, když jsme mu zatarasili ústupovou cestu deskami, aby nám z oplocené pergoly neutekl. Chtěl se podhrabat do zahrady a lámal při tom dřevotřísku jak perník," popsal setkání s jezevcem strážník Jiří Jatzek.
Pro každého bylo nebezpečné vstoupit do dosahu drápů zuřícího jezevce, ale strážník Tomáš Dvořák přišel s nápadem, jak se dostat nad něj po střeše. "Máme na odchyt psů speciální tyč se stahovacím okem. Podařilo se mi ze střechy chytit jezevce do smyčky, utáhnout ji a nadzvednout ho, ale byl to opravdu těžký zápas. Jezevec sebou házel na všechny strany a měl jsem co dělat, abych ho ze střechy udržel. Naštěstí po něm hned skočil kolega Jatzek a společnými silami jsme ho dostali do klece na transport psů," popsal lov Dvořák.
Potom strážníci kontaktovali myslivce, aby jim poradil, co dál. Odborník konstatoval, že se jedná o zdravé zvíře, které až na tlapky zakrvácené od cupování dřevotřísky neutrpělo žádné vážnější zranění. Doporučil vypustit ho v lese na Cvilíně nad Hájnickými rybníky, kde lze narazit na jezevčí nory. Jezevec se během předchozího boje dost vyčerpal, takže při transportu do lesa už byl klidný jak beránek, ale strážníci stejně při vypouštění dodržovali přísná bezpečnostní pravidla. Dvířka klece s jezevcem otevřeli na dálku pomocí lanka a sami přitom seděli v bezpečí kabiny auta. Jezevec nejdřív nechápal, že má před sebou otevřenou cestu ke svobodě, a držel se v koutě klece. Teprve když na něj strážníci přes stěnu auta zabouchali, neochotně se zvedl, rozhlédl se, vyskočil z klece a ve vteřině zmizel v lese.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.