Přihlásit

Špatně přebil náboj, hrozí mu vězení (Žďárský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Žďár nad Sázavou/ Světnov
S podmínkou odešel včera od žďárského okresního soudu třiatřicetiletý Ladislav Š.
Před dvěma lety měl podle obžaloby špatně přebít náboj, který pak explodoval Jindřichovi M. ve zbrani. Střelec má dodnes zdravotní problémy.
K události došlo 23. června 2006 na střelnici ve Světnově u Žďáru nad Sázavou.
"Dostal jsem od známého dva přebité náboje, abych je vyzkoušel. Do zásobníku jsem kromě nakoupených nábojů dal i ten zkušební. Po několika výstřelech se ozvala hrozná rána," vzpomínal včera u okresního soudu na těžké chvíle na střelnici Jindřich M. Zbraň se poté podle jeho slov rozlétla. "Střepiny mě zasáhly do obličeje. Cítil jsem jak mi po tváři teče krev. Hrozně mě pálily oči, jel jsem proto na pohotovost," líčil první minuty po nehodě střelec.

Špatný postup při přebíjení

Protože střepiny zasáhly i oči, musel muž podstoupit již několik operací.
"V pravém oku se mi ještě navíc dělá zákal, čeká mě tak další zákrok," podotkl Jindřich M., který kvůli zranění musel odejít z reprezentace sportovní střelby.
Ladislav Š. vyrobil nebezpečných nábojů asi osm. "Chtěl je po mně známý Antonín K. Vůbec jsem netušil, že je bude předávat dál," tvrdil soudci obžalovaný.
Střelný prach dodal do nábojů třiatřicetiletému muži právě Antonín K., který ho koupil na střelnici od dealera. Podle soudce zvolil obžalovaný při přebíjení špatný postup, a to když špatně určil množství střelného prachu v náboji. "Navíc tyto náboje může dle zákona použít pouze ten, kdo je přebije. Přebité střelivo nesmí v žádném případě poskytovat dalším osobám," uvedl soudce žďárského okresního soudu Jiří Večeřa.
Třiatřicetiletý obžalovaný dostal podmíněný trest osmi měsíců s odkladem na dva roky. Rozsudek však zatím není pravomocný. Ladislav Š. si totiž ponechal lhůtu na odvolání, státní zástupce se jí vzdal.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.