Přihlásit

Ty ptáky už střílet nebudete (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Brusel
Malťané, vášniví lovci ptáků, si budou muset na tuto svoji tradiční jarní kratochvíli nechat zajít chuť.
Každoročnímu "masakru" tisíců stěhovavých ptáků, kteří přes Maltu míří dál do Evropy, se rozhodla učinit přítrž Evropská unie. Soud v Lucemburku včera rozhodl, že lov křepelek a hrdliček je na Maltě nezákonný, stejně jako kdekoli jinde v EU. Počty obou druhů klesají.
Maltská vláda čekala na verdikt soudu a letos poprvé váhala se zahájením lovné sezony. Včera pak v reakci na rozsudek soudu potvrdila, že střelbu nepovolí.
Lovci však zákaz houfně ignorují. "Lovná sezona, která by normálně začala před dvěma týdny, nebyla oficiálně zahájena. Přesto zpráv o ilegálním lovu se každý den sejde mnoho," říká bruselský zpravodaj listu Times of Malta Ivan Camilleri.
Ostrov je důležitou odpočinkovou zastávkou, když hejna migrují z Afriky do svých hnízdišť na severu. Lov ptáků má na Maltě silnou tradici. Je tu dvacet tisíc registrovaných lovců z celkového počtu 400 000 obyvatel. To je vůbec největší podíl na obyvatele v celé EU.
"Nikdo nedokáže pochopit naši lásku k lovu," citovala agentura AFP sekretáře místní Federace pro lov a ochranu přírody Lina Farragia.
Brusel a spolu s ním organizace na ochranu ptáků z prakticky celé Evropy pro tuto specificky maltskou vášeň pochopení neprojevují. Lovci podle jejich názoru zabíjejí ptáky, kteří se chytají přivést na svět mladé. Jejich lov má proto vliv na stav ptáků i dál v Evropě, protože do svých hnízdišť už nemají šanci doletět.
Zákaz jarní střelby platí v celé Evropské unii od roku 1979. Právě proto si Malta, když před čtyřmi lety do EU vstupovala, vyjednala výjimku, která lov ptáků dál umožňovala. Nyní však soud na popud Evropské komise rozhodl, že výjimka se nevztahuje na jarní období, kdy se ptáci chystají hnízdit. "Zájmy lovců nelze v této věci považovat za nadřazené ochraně společného evropského dědictví," píše se v rozsudku.
Každým rokem lovci na Maltě zastřelí kolem dvou milionů ptáků. Mezi nimi jsou pravidelně i zástupci více než 80 chráněných druhů. Na Maltě proto pravidelně hnízdí už jen 18 druhů ptáků.
Organizace Birdlife Malta verdikt přivítala a vyzvala vládu, aby zakročila proti pytlákům. "Už jsme napočítali přes tisícovku výstřelů. Naše pozorovací hlídky zjistily, že nejde jen o hrstku pytláků," rozčiluje se šéf Birdlife Malta André Raine.
Bojovně naladění jsou i samotní lovci. Sice mohou dál střílet na podzim, ale to podle nich "není ono". "Vždycky jsem respektoval zákony, nikdy jsem nezastřelil jediného chráněného ptáka, je nás takových hodně. A teď jsme škrtem pera nějakých bezejmenných byrokratů přišli o všechno, čemu se věnovaly generace Malťanů," napsal v internetové diskusi Malťan Andrew Gatt.
Spor mezi odpůrci lovu a jeho milovníky v posledním roce eskaloval. Například loni byl postřelen místní ornitolog a letos v únoru shořelo několik aut pozorovacích hlídek. "Ano, napětí stoupá čím dál víc. Loveni jsou teď samotní lovci," poznamenal Farragio.

***

"Zájmy lovců nelze v této věci považovat za nadřazené ochraně společného evropského dědictví." citát z rozsudku

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.