Přihlásit

Zbrojních průkazů ani zbraní v Kolíně nepřibývá (Mladá fronta DNES)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"V Kolíně se od roku 2007 počet držitelů zbrojních průkazů i zbraní snížil. V roce 2006 zde bylo evidováno 3 614 zbrojních průkazů a 7 682 zbraní a v roce 2007 to bylo o zhruba 400 průkazů a 500 zbraní méně," řekl vedoucí kolínského policejního inspektorátu pro zbraně, střelivo, výbušiny a drogy Milan Prchal.
Tento úbytek však podle něj nebyl způsoben tím, že by se lidé svých průkazů a zbraní vzdávali. Na základě vyhlášky z roku 2006 se totiž určila nová území okresů České republiky. "Předali jsme Kostelecko, kde je hodně myslivců, Prazevýchod a získali jsme jen pár vesnic z okresu Nymburk," popsal Prchal. Předchozí roky však potvrzují, že na Kolínsku je počet zbraní i průkazů poslední tři roky stabilní.
Zda si lidé pořizují zbraně pro osobní ochranu, sportovní či loveckou činnost, je podle Prchala těžké říci. "Podle starého zákona byly zbraně určeny podle účelu použití, nově se rozdělují podle kategorií. Dnes si teoreticky může koupit člověk vlastnící zbrojní průkaz příslušné skupiny jakoukoliv nezakázanou zbraň. Například tak může používat brokovnici pro svou osobní ochranu," řekl Prchal a dodal, že majitel současně musí splnit podmínky pro užívání a nošení zbraně.
"Nikdy se mi nestalo, že by mě někdo napadl, o zbrani neuvažuju," řekl jeden z obyvatel Kolína. Kolik zbraní není v evidenci, se podle Prchala nedá odhadnout: "Převážně se jedná o zbraně, které mezi lidmi zůstaly po válce, kolik jich ale je, o tom se dá jen spekulovat." Pokud někomu propadne zbrojní průkaz, je povinen do deseti dnů odevzdat svou zbraň na policii a buď si průkaz udělat znovu, nebo zbraň legálně prodat či ji nechat zlikvidovat.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.